Pointsystem

Når man laver en anmeldelse, er det vigtigt man husker ordene: 

I forhold til til forventningerne. 

Når man køber et nyt moderne spil, så kan man med rette forvente mere, end hvis det er et Commodore 64 spil fra 1987 – der måske endda er gratis. Et Commodore 64 spil kan godt modtage 10 point, men det er altså “i forhold til det er et C64 spil” at det er så godt.

Forventningerne er dermed anderledes, end hvis det er et moderne PC spil, hvor prisen jo også spiller ind. 

Det er det samme med film, musik, hardware, ja faktisk det meste. Det handler om at afstemme sine forventninger. Da en anmelder surt skrev “det er noget med orker og andet gøjl” og kvitterede med 2 ud af 5 stjerner til Warcraft, var det tydeligt at han ikke havde sat bare nogenlunde ind i, hvad det var for en film, han gik til. 

En anden række anmeldere har lige skældt Impossible Mission Fallout ud for at “være en hæsblæsende action med Tom Cruise”. Ja, det er vel nogenlunde, hvad man skal forvente. Da Hanna Montana The Movie kom frem blev den slagtet fordi det bare var en et stort afsnit af serien. Jojo, det var det da, men var det ikke også det forventede og det som seriens fans ønskede? 

Jeg tror, vi alle har set den slags anmeldelser. Jeg prøver at undgå at hoppe i den fælde. 

Som udgangspunkt er en anmeldelse/artikel færdig, når den lægges på nettet og så bliver den liggende i den form den nu har. Hvis jeg støder på stave eller slåfejl retter jeg selvfølgelig dem, men ellers ikke. Hvis jeg alligevel laver større rettelser, så vil der komme en “update” efter titlen eller der kommer en ny. 

0 point: Uha, så er der ikke noget der dur. Man er helt derude, hvor det er en fornærmelse at man overhovedet har udsendt det og denne karakter er rigtig svær at få, for så er der virkelig intet tilgivende overhovedet ved produktet.
1 point: Det er noget skrammel og møg. Der er enkelte lyspunkter, men undgå det. 
2 point: Fortsat noget skrammel. Du spilder temmelig sikkert din tid.
3 point: Det er ikke særlig godt. I mangel af bedre går det måske an, hvis du er helt vild med genren, kan du sikkert finde noget godt i den, men det er virkelig kun for fans.
4 point: Vi er omkring det gennemsnitlige og lidt under. Fans af genren kan godt få lidt glæde af det – med streg under lidt. Det er nok noget du skal overveje en ekstra om du vil bruge penge på. 
5 point: Ret så gennemsnitligt, ikke dårligt, bare heller ikke specielt godt og sikkert hurtigt glemt. Kommer det på tilbud eller er gratis, så overvej det. 
6 point: Nu er vi oppe, hvor det er over gennemsnittet. Det er ganske fornuftigt i det store hele. Ikke et mesterværk. 
7 point: Det er sådan helt generelt en rigtig god oplevelse. Du vil sikkert være glad for det, hvis du er til den genre. 
8 point: Det er en rigtig god oplevelse med en lang række fremragende elementer. Der er fortsat lidt, der trækker ned hist og pist, men det er et godt produkt.
9 point: Fremragende, selv dem der ikke er rigtig er fan af genren kan sikkert finde fornøjelse i det.
10 point: Det er supergodt produkt, det er sådan et produkt som du sikkert kommer til at huske i meget lang tid og mindes med glæde i øjnene. Det er ikke en “umulig” karakter, men det skal noget ekstra ordinært til.