Overtager robotterne verden?

Nej. Robotterne er kommet og har overtaget mere og mere af verden de sidste 60 år. 

De ligner bare ikke det, som vi forbinder med robotterne fra filmene. Robotter i industrien har været her siden tresserne og tog for alvor fart i firserne. Vi kan også tænke på bots, der sorterer papir, bruges ved søgemaskiner osv. Det er også (ro)botter. RO betyder der er noget fysisk, mens bots bruges om noget ikke fysisk. Men når vi tænker “robotterne kommer”, så tænker vi naturligvis på dem i Bladerunner, Star Wars, IRobot, Wall E eller lignende sci-fi film.

De to elskede robotter fra Star Wars

Så langt er vi overhovedet ikke, men allerede nu er der to velkendt robotter, som er ved at finde indpas i de fleste hjem.

Robotstøvsugeren er nok den som de fleste af os vil stifte først bekendtskab med. Den kan næsten virke lidt intelligent og sikkert endda også lidt sød – med lidt god vilje, når den vimser rundt som et lille dyr og støvsuger for os. Men det er den ikke.

En robotstøvsuger har ingen ide om at den støvsuger eller hvor den tidligere har været. Et menneske vil starte med at danne sig et overblik over rummet og derefter tage en eller anden form for systematisk fremgang. De mest avanceret modeller danner sig et billede af rummet, mens de støvsuger, mens andre modeller bare starter i en spiral indtil de rammer noget og efter at have kørt rundt efter nogle matematiske modeller i et stykke tid erklæres rummet for rent. 

Derfor er rummet ikke altid rent, men bare klart bedre end da den lille robot startede. De nyeste modeller har en laser, der ser om gulvet er beskidt efter ej, når maskinen så har støvsuget “længe” uden at finde snavs, erklæres rummet for rent. 

Alt afhængig af robottens algoritme, så lykkes det i høj eller meget høj grad at gøre ens rum rent. Men:

Kan man kalde en støvsuger intelligent?

Robotstøvsugeren vil snart være allemandseje ligesom en almindelig støvsuger er det.

Nej, ifølge professor Michio Kaku kan man end ikke sammenligne den med det “intelligens” en amøbe har. Så der er altså ingen grund til at tro verden bliver overtaget af støvsugere lige med det samme.  De fleste møder også jævnligt de små robotgræsslåmaskiner og heller ikke de kan man kalde bare i nærheden af intelligente. Heller ingen af de andre projekter, der enten er i støbeskeen eller er lavet bør gøre os utrygge. Og dog.

Googles selvkørende bil bør få det til at løbe koldt ned at ryggen på rigtig mange. Google mener, at det største problem bliver at få forbrugerne til at acceptere ikke at styre bilen, men allerede nu har Googlebilen tilbagelagt 2 millioner km på vejene i Californien (dog med backup chauffør) uden der har været uheld. Der har dog været uheld med semi-automatiske biler. Problemet er at chaufføren må slippe rattet, men skal være opmærksom. Hvis der sker noget, skal man være klar til at gribe ind. Enhver kan forstille sig ens reaktionstid er væsentlig nedsat, hvis man ikke selv styrer bilen. 

For de fuldautomatiske biler har der indtil videre kun været mindre. Det er fx at bilen har ventet for længe et kryds og at de ikke virker i tåge og regnvejr. Men grundlæggende behøver den jo ikke være perfekt, den skal bare være bedre end mennesker. Der er dog et stykke vej endnu, men næppe mere end 10-20 år før store dele af bilparken er automatisk. 

De første selvkørende biler findes allerede i dag i miner og vil indenfor de kommende 10-15 år blive mere og mere almindelige.

Når den virker som den skal, kan det alene i Danmark betyde farvel til 50.000 jobs over de kommende 15-20 år, så robotter vil true os, men ikke på den måde som man måske kunne være bange for. 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.