EA FC 24 – nu uden FIFA, men med EM

599 kr. i PlayStation Store, og skal jeg betale ekstra for at spille store dele af spillet? Og er online spillet pay-to-win? Jeg er målløs over EAs frækhed.

Den første ændring, man lægger mærke til, er, at FIFA-navnet er smuttet, da de krævede en for stor andel, og derfor hedder det seneste spil EA Sport FC 24, men hvad betyder det så? Ikke meget.  Jeg har ikke spillet FIFA-serien siden 2018-versionen på pc, men det hakkede en del og krævede en mindre mastergrad at drible med bolden.

Nu har jeg fået en PS4, og da jeg faldt over den nyeste udgave på biblioteket, var det tid til at give det et skud mere. Spillets anmeldelse er skrevet efter 13 timers spil.

Flot og overskuelig grafik, man kan ændre kameravinklen, hvis man ønsker det.

Gameplay

Der er kommet noget, der hedder HyperMotion2, og det betyder, at spillernes animationer er mere realistiske og flydende, og det ser da pænt ud, men at det skulle være det kæmpe kvantespring frem (sammenlignet med FIFA 18), som EA gerne vil gøre det til, ja, det ser jeg altså ikke. Måske ses det på PS5. Det hele er dog superflot og virkelighedstro. 

Det er svært at heade, tackle og generelt spille sammen med andet end simple flade afleveringer, men mon ikke det bare er et spørgsmål om træning, og der er heldigvis mulighed for både at sænke hastigheden, sværhedsgraden (5 levels) og der er forskellige muligheder for assistance ligeledes, så vi begyndere også har en mulighed for en fin oplevelse. Jeg undrer mig dog over, hvor tit ens forsvarsspiller løber forbi ens direkte modspiller, og jeg undrer mig også over, hvor meget bolden er limet til foden. Måske er det bare tilvænning, men alligevel. 

Generelt virker spillet dog mere nemt tilgængeligt for os, der spiller et par timer hist og pist, end de tidligere versioner, og det er værd at rose. Jeg fik i hvert fald lige fra starten god underholdning, hvor jeg tidligere skulle igennem de første mange timer, før det egentlig blev sjovt.

Det at forsvare kan godt være lidt svært, men man lære det ret hurtigt. I det hele taget er 24-udgaven nemmere at gå til end tidligere versioner.

Sværhedsgrader

Det er blevet nemmere at bevæge sig imellem de forskellige sværhedsgrader. Level begynder er nem, også for nem. De skyder stort set ikke på mål og spiller så dårligt sammen, at jeg end ikke er sikker på, at de ville vinde, hvis jeg gik på toilettet imens kampen spillede. Når man så går til amatør, kommer der lidt mere gang i den, de skyder fortsat alt for lidt på mål, men deres forsvar er bedre, så 6-0 bliver sjældnere. 

Hvad jeg som gammel målmand bemærkede øjeblikkeligt, var hvor umådelig ringe mange målmænd er til at placere sig, noget af det handler helt klart om sværhedsgrad. Men sværhedsgrad handler jo om, at spillet fortsat er sjovt og spændende, ikke bare om, at målmanden er så ringe, at du kan score lidt ekstra mål, mens du får råbt i hovedet “nooob”. Jeg opdagede efter et stykke tid, at man kan sætte målmandens evner op eller ned, så du kan altså spille på højere sværhedsgrad, men fortsat have dårlige målmænd eller omvendt, og det er en smart detalje. Du kan ligeledes gøre AI mere eller mindre aggressiv. Alt sammen øger underholdningsværdien. 

Så jeg var egentlig ganske godt underholdt og kom hurtigt op på middelsværhedsgrad. 

Vi kan godt se det er Bruno Fernandes, men lad nu være med at påstå man ikke kan se forskel på virkeligheden og spil.

Pengemaskine?

Men der er også mange bekymrende tendenser, som absolut trækker ned. 

Jeg opdagede det fx ved hjørne og frispark. Her kan man lave gode fine ting, men for at de lykkes, handler det både om dine kvaliteter og spillernes kvalitet. Og det er her, det bliver bekymrende.

Du har selvfølgelig spillere fra starten, men skal de forbedres, så skal de altså tilkøbes gennem “bunker af kort”, og det lugter gevaldigt af gambling. Specielt hvis man vil spille online, vil disse tilkøb være strengt nødvendige og/eller hvis man spiller på nogle af de højere levels.

Jeg opdagede også, at store dele af spillet er lukket land, hvis man ikke har et abonnement på Playstation Plus, og jeg har altså lige smidt 599,-* på bordet. Fx kan man ikke spille sæsoner, hvis man ikke betaler. Så må man møgsommeligt selv lave ens liga manuelt, og det kan da også lade sig gøre. Det er bare besværligt. Men ligeså snart du vil spille fx Champions League eller Superliga sæsonen, ja så må du altså lægge mindst 65 kroner hver måned. Det er små 800 kr. oveni om året.

PS5 vs PS4. Der er gode grunde til at købe en PS5, men grafikken i FC 24 er ikke en af dem.

Oplevelsen

Grafisk ser FC24 rigtig flot ud, selvom spillerne absolut ikke ligner deres rigtige jeg ligeså meget, som EA gerne vil have os til at tro.

Jubelscenerne er fine nok, og tilskuerne larmer, og alt er som det skal være. Jeg er dog langt fra imponeret over kommentatorerne, det er lidt det samme og det samme, og det er oftest lidt ligegyldig pladder, der jævnligt ikke passer til kampen. Faktisk vil jeg påstå, at det gik bedre for 20 år siden med kommentatorlyden. Ser man på tilskuerne er der dog virkelig sket et kæmpeløft og spillernes bevægelser er også bedre. 

Dette skulle være Alexia Putellas, det ser ikke helt rigtigt ud.

Alt er godt, men

Manchester United eller Chelsea er gode eksempler på at have den ene stjerne efter den anden, og alt burde være fantastisk, men det virker altså bare ikke rigtig godt. Det hele virkede til tider rodet, og det er besværligt at gennemskue, hvad man egentlig har købt, og hvad der skal tilkøbes og menuerne er helt tåbelig lange. 

EA har også kastet sig over kvindefodbold, her kan man have både kvinder og mænd på samme hold i Ultimative teams (og Ultimative delen skal tilkøbes), og åbenbart gør det ingen forskel, og derfor er det også tydeligt, at de kvindelige spillere egentlig bare er de samme spillere med et andet skin på. Der er fem ligaer, mod herrenes 30. Satsningen på kvindefodbold virker mest af alt som et mediestunt mere end det virker som et helhjertet projekt, der er i hvert fald ingen forskel på at spille kvinde- og herrehold. Og det er der altså i virkelighedens verden, uanset hvad influencere, der aldrig har hverken set eller spillet fodbold, hævder. 

Umiddelbart er det vist kun et andet sæt skins, der adskiller herrer og damefodbold.

Afsluttende ord

Animationerne er flotte, lyden er generelt god, selvom musikken bestemt ikke er min kop the. Gameplayet er på singleplayer siden forrygende, mens det for mig er turnoff at multiplayerdelen er afhængig af tegnepungens dybde. Derfor er det samlede billede lidt rodet. Lige inden deadline kom der en Euro 24 udvidelse, der overraskende nok – for et EA spil – er gratis.

Prisen på PC versionen nede på små 150 kroner i Epic Store og køber man disk version til PS4 kan man finde den til 129,- I Playstation Store er det fortsat 599,- for en digital version. Man undres. Og man undres endnu mere over at den grundlæggende identiske version til PS5 også på disk koster over 500 kr. 

 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.