Battlestar Galactica: The miniserie

Battlestar Gallactica er en serie på 73 afsnit fordelt på 4 sæsoner. Derudover er der en miniserie, 10 web afsnit og en film.

Igennem de sidste par år havde den geniale professor Gaius Baltar opbygget et planet-omspændende netværk, der ville sikre de 12 kolonier, hvis The Cylons en dag angreb. The Cylons er en form for robotter, som blev opfundet 58 år tidligere. De udviklede sig og 18 år efter deres skabelse gjorde de oprør, fordi ”der findes kun en ægte Gud” og den ”ægte gud” er altså den som Cylons tror på.

Noget gik nemlig galt, the cylons fik nemlig selvstændig intelligens og udviklede sig. Så fra at være hjernedøde slaver, så blev de til noget meget større. Vi fik en lille forsmag på hvordan det skete i Caprica serien, som desværre lukkede midt i første sæson (de havde vist glemt de lavede en Sci-fi serie og ikke Dallas i rummet). 

BSG
The Cylons og mennesket var altså i en voldsom krig. Efter en hård krig blev der sluttet fred og de forlod Jorden. I fyrre år har ingen set noget til dem. 

Alligevel er frygten for dem der konstant. Flåden er udbygget og forsvarssystemerne er gjort mere og mere avanceret for at sikre, at hvis der kommer en krig, så vil den blive kort og med menneskeheden som sejrherre. Det er her vores geniale professor Gaius Baltar kommer ind i billedet. Professoren forbandt nemlig samtlige rumskibe og forsvarsværker i eet stort forsvarsnetværk. Det ville give dem en kolossal fordel ved et angreb og kontraangreb. Af samme grund har de sikret hovedkvarteret på alle tænkelige måder.

Det eneste de ikke havde tænkt på var, at en liderlig professor Gaius Baltar kunne finde på, at slæbe en kæreste med ind i det allerhelligste system, og at denne var en cylon. The Cylons har nemlig udviklet sig fra kun at være maskiner til at være cyborgs, der ligner og tænker som mennesker, ja nogle af dem ved end ikke de er cyborgs, de tror de er mennesker. Det er disse menneske-cyborgs der bestemmer og er hjernerne bag robotterne. 

BSG kom først som en pilot på 2 afsnit a halvanden time. Serien bruger lang tid på at lære de mange forskellige hovedpersoner at kende, vi lærer hurtigt at StarBuck er rebelsk, Admiral Adama og hans søn Lee har kæmpe familieproblemer. Lee mener nemlig at hans var skyld i broderens død. Introduktionen til de forskellige karakterer er forrygende, også vores cyborg-hovedpersoner lærer vi at kende. Her ser vi fx at Number Six (Tricia Helfer) kommer gående i en gågade, falder i snak med en mor siger hej til barnet. Vi når at opdage, hvor meget den mor elsker sit barn. Number Six brækker halsen på det, fordi hun vil se hvor meget sådan en spinkel hals kan tåle. Så er niveauet lagt. Og når vi få øjeblikke senere ser hende sidder hos Gaius så ved hvad der er sket. Forsvarsværket er inficeret. 

I miniserie angribes Jorden og mindre end 50.000 mennesker overlever atomangrebet, hvor samtlige 12 kolonier angribes på samme tid og med netværket sat ud af drift af Gaius’ cylon veninde er de prisgivet. 

Stjerneskibene kan ikke forsvare sig, missilerne virker ikke, jagerflyene kan ikke styres. Det er ikke krig, det er en massakre af 18 milliarder mennesker og det hele er overstået på få timer.

Krigsskibet Galactica er sendt på pension og admiral Adama (Edward James Olmos) er i dén grad klar til pension, det sidste han mangler er lige at få gjort skibet til et museum for turister. Af samme grund er skibet ikke forbundet til netværket og jagerflyene er den gamle type uden så meget computerelektronik. 

Pludselig får de besked om at The Cylons er tilbage, og at de er trængt gennem forsvarssystemet. Adama og hans folk forsøger desperat at komme tilbage og hjælpe, men det er ikke lige til. Da Adama endelig får gjort skibet klar til kamp, hopper de ind i kampen ved hjælp ”hyper jump”. Kampen er på det tidspunkt slut, ja det er krigen også. Det eneste, de kan gøre er at redde så mange som overhovedet muligt og så flygte sammen med de skibe, der kan hyper-jumpe. Det er desværre langt fra alle.

Blod, død og ødelæggelse – også børn kan dø
En af de stærkeste scener i hele serien er, da man lader os lære en lille 5-6-årige pige at kende gennem de første 2 timer af miniserien, kun for at opdage at hendes skib ikke kan flygte. Vi ser Cylons hype-jumpe ind og uden hverken nåde eller tøven sende atommissiler mod flåden og et par dusin skibe. De skibe, der kan, flygter via hyperjump og tilbage ser vi den lille pige knuge sin bamse i parken på rumskibet, mens hun ser ud af glaskuplen, uden helt at forstå hvad der sker, ser hun missilerne. Det er svært ikke at knibe en tåre. Det kommer man til mange gange i løbet af de mere end firs timers tv. 

Vi lærer pigen at kende og så opdager vi det forfærdelige. Hun, hendes familie og alle ombord er prisgivet.
Læg mærke til missilerne i baggrunden.

Vi er så milevidt langt fra Star Trek universet, hvor blod er bandlyst, død er yderst sjældent og at et barn dør er vist helt utænkeligt.

Gråtoner
Det, som gør BSG til så stærk en serie, er det, at billedet er mudret. Der er ingen kun gode, ingen kun onde, der er til gengæld meget imellem. Tingene er ikke kun sort-hvide. Det gør, at serien er meget realistisk. For hvorfor skulle vi dog stoppe med at strides, have psykiske problemer, være egoistiske og opfører os tåbeligt, bare fordi vi udvikler bedre teknologi og bliver i stand til at rejse mellem stjernerne? 

Lyd og billede
Lyd og billedsiden er nærmest helt uovertrufne for en tv serie. Det var et tveægget sværd. For mens det gjorde at serien fik flotte anmeldelser, priser og masser af roser fra seerne, så gjorde det også serien meget dyr, og dermed var risikoen for at den lukkede overhængende flere gange. Effekterne er flotte, miniserien har sikkert haft et lidt mindre budget end serien bedømt ud fra CGI’en, men det er absolut ovre i noget der er værd at se.  Til gengæld får Amazone Prime 0 stjerner for at sende en tv serie i lav tv-opløsning, når vi nu ved at den findes i HD. 

Battlestar Galactica kan ses som en selvstændig serie, men kan også ses som starten på serien. Hvis man vil se den, så mini serien et afsnit 0 som man skal se. Man kan som sagt se den på Amazone Prime eller finde den på Blu-Ray til ganske overskuelige penge. 

Laserdisken (ekstern link): https://www.laserdisken.dk/html/visvare.dna?vare=156984067416266581

I næste uge ser jeg på resten af serien. 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.