Battlestar Galactica: The plan (2009)

Battlestar Galactica. Serien var slut, da 4. Sæson var slut. Historien var fortalt, og der var ingen løse ende. Og dog. Der var en historie, som kunne fortælles, nemlig: Hvad nu, hvis man så den samme historie, men nu vist fra The Cylons side?

Man følger deres synsvinkel gennem hele filmen. Det er en forunderlig blanding af nye optagelser og gamle klip, der er bundet sammen. Cylons har nemlig gennem hele serien konstant antydet en større plan, men den kom serien aldrig helt til bunds i. Det gør filmen heller ikke. 

Det er mit klare indtryk, at der er mere i det end filmen røber, men vi kommer tættere på. 

Anmeldere
The Plan har fået meget  hårde anmeldelser i pressen, og det er til dels velfortjent, fordi at man – i Danmark – har markedsført den som en almindelig film. I nogle aviser kaldte de det ligefrem en introduktion til serien, og det er skrupforkert. BSG – The Plan kan absolut ikke stå alene. Uden kendskab til serien falder den helt til jorden og man vil sidde måbende tilbage flere gange.

Omvendt er det, hvis man kender serien. Så falder tiøren nemlig flere gange og man sidder med rigtig mange aha oplevelser.

For eksempel i et af de første afsnit, sprænges der en bombe i en vandtank. Boomer forklarer at nogle har stjålet sprængstof og det er forfærdeligt. Jeg tvivler på, hvor mange der bed mærke i, at hun havde vådt hår og hvis man gjorde det, så blev det sikkert tænkt at hun lige var trådt ud af badet. I The Plan afsløres det, at Boomer, pludselig skiftede over i sin programmering, og uden selv at vide det, det havde stjålet sprængstoffet, plantet det i vandtanken og havde skiftet tøj – før hun atter blev ”menneske”. På den måde sagde hun faktisk vel sandheden, når hun sagde hun ikke havde noget med eksplosionen at gøre, selvom det var hende der havde fortaget den. 

Et interessant dilemma.

Det er også en utrolig modig film, for det er en indforstået film for fans og ja faktisk kun for fans, fordi alle andre fatter den ikke. Generelt så skal The Plan bare ikke ses alene. Se minimum de første to sæsoner, før du overhovedet overvejer at se filmen.

Hvis man er inde i serien, så vil man have en fremragende film, hvis man ikke kender serien, så er den rodet og usammenhængende og kort sagt en gang makværk.

Tilslut
Jeg opdagede at der er kommet adskillige TV film under og lige efter serien sluttede. I Razar tager man udgangspunkt i tiden lige før sæson 2 starter. I Blood & and Chrome fulgte man en ung Adama og der er såmænd også kommet både et online spil, mere almindelige computerspil og tegneserier. 

 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.