Emlyn Hughes International Soccer (1988/90) – update

EH Soccer er en blanding af simulation og fodboldkamp i den nu velkendte kamera vinkel. Tilskuerne jubler, spillerne bliver trætte, der er indkast, frispark, kort, udskiftninger, ja alt hvad der hører sig til fodbold. 

Emlyn Hughes vandt fire mesterskaber med Liverpool i halvfjerserne, hvor klubben var en magtfaktor i Europa. Han spillede 62 landskampe for England fra 1969-1980, så selvom han næppe er velkendt i Danmark, så var han det helt sikkert i Englang. I 23 kampe var han endda var anfører. Han var spillende manager i Rotherham fra 1981-83, før karriere sluttede med ophold i Mansfield og Swansea, hvor han sjældent kom på banen. 

 

Commodore 64 versionen fra 1988.
Amiga500 versionen fra 1989.

Der er elleve mand på hvert hold. Der lave hoppende hovedstød og der kan også frispark. Hvis du vil sparke højt, så skal man trykke fire og køre joysticket bagud, jo længere tid jo hårdere sparker du. Holder du joysticket bagud i venstrehjørne, så ryger bolden højt til venstre og det samme med den anden side. Du kan endda også lave hælspark (hurtigt frem og tilbage). Den slags giver absolut flere muligheder end i andre fodboldspil fra den tid.

Audiogenic valgte at bruge energi og penge på udvikling af et mesterværk fremfor en dyr licens på de rigtige navne. Du kan selv ændre både navne og evner.

Målmanden er ret skrap, han griber, blokere og sparker langt. Man kan vælge at styre ham eller overlade det til computeren. Udover Off side virker det til alle reglerne er der, altså indkast, hjørnespark osv. Der er liga, cup, sæson og championship at spille og selvom det som udgangspunkt er med landshold, så kan man skam selv ændre holdenes navne og spillere. Spillernes navne er fiktive, måske havde man ikke råd til licens udover Emlyn Hughes, der i øvrigt heller ikke spiller med.

Managerdelen af spillet består af at skifte ud og sætte sit hold og selvom det ikke lyder som noget særligt, så var det noget nyt i 1988.

Målmanden er ret god, han kan gribe, blokere og så kan han sparke langt.

Der er mange forskelle på EH Soccer og alle de andre spil på markedet, men en af de største er nok, at spillerne bliver trætte og har forskellige evner i EH Soccer, systemet er ikke lavet helt optimalt, for spillerne bliver ikke rigtig trætte i 2 minutters halvlege, mens det virker fint med halvlege på 5 minutter. Spiller man 45 minutters halvlege kan ingen bevæge sig særlige hurtigt de sidste 10 minutter. Spillerne har også forskellige evner, det synes dog mest at være deres hastighed og kondition, der påvirker ens gameplay.

Oplevelsen

Amiga og C64 versionen er nogenlunde indtil nu. Det som det selvfølgelig er afgørende, er hvor sjovt det er. Hvis du allerede har læst anmeldelsen af International Soccer, så er du godt på vej mod C64’versionen af EH Soccer med tilføjelser. Banen scroller som flydende, spillerne løber som de skal og tempoet er rigtig godt. Spillerne er også intelligente og løber fint de rigtige steder. Det hele er rigtig sjovt og føles realistisk. Og så er det nemt at lære, sværere at beherske. 

Amiga

Amiga versionen er en anden snak. Faktisk kan man tage alle ordene ovenfor og så tilføje: “bare lidt dårligere”. Scrolling er ikke voldsom god, spillernes animationer får dem til at virke tunge og det hele er langsomt. Spillernes IQ er langt under niveau. Ikke kun under C64-niveau, men også i forhold til de konkurrenter som EH Soccer kæmper imod. Til Amiga er der fremragende spil som fx Sensible World of Soccer og Kick Off serien og i forhold til dem, så er det her bare et stykke under. Det skal dog ikke forstås sådan at det er dårligt. 

 

Commdore 64: Download her

Amiga version: download her

 

Amstrad versionen (1989) havde ingen publikum og lyden haltede. men den ser underholdende ud. Jeg har ikke prøvet det.

 

Spectrum (1989) grafik, dårlig lyd, men dog et ret hurtigt spil. Jeg har kun spillet det i ganske kort tid og derfor vil jeg heller ikke bedømme det.

 

 

Anmeldelsen er opdateret i 2024, oprindelig bragt i 2018.

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.