De 8 bedste fodboldspil til Commodore 64

Kampene ved EM i Tyskland har om ikke andet så været underholdende, og det er sjovt så forskelligt 1-1 kan opfattes, med 1-1 mod England begyndte vi at se det hold som passer med vores selvopfattelse, så det kan fortsat ende med et mindeværdigt EM også set med danske briller. I denne artikel ser jeg på de otte bedste fodboldspil til Commodore 64.  

Jeg starter med det bedste og slutter med et godt spilbart spil, men måske også et spil, du ikke rigtig gider alligevel.

Jeg blev overrasket over, hvor mange af spillene jeg allerede har haft fat i, og nogle af dem har jeg nok været for hård ved tidligere. Jeg har genspillet hver enkelt spil i mindst 30 minutter, før jeg skrev denne opsamlingsartikel. 

1. MicroProse Soccer (1988)

Det er helt klart det bedste top-down scrollende fodboldspil overhovedet, specielt måske set med nutidens øjne. Jeg har haft fat i det tidligere, men kort fortalt handler det om flydende gameplay, skiftende vejr, glidende tacklinger, mange forskellige turneringer og man er underholdt også i 2024, hvor dets gameplay er markant anderledes end det som vi ser på moderne spil. Det sidste gør at jeg placerer MicroProse Soccer som nummer 1 i stedet for nummer 2. Det er i hvert en af de få versioner, der er freeware fortsat, de andre sælges nemlig i Steam, men ikke C64 versionen, man kan iøvrigt spille både indendørs og udendørs. Du kan læse en længere anmeldelse af det her. 

Næppe mange C64 kendere er overrasket over at MicroProse Soccer er nummer 1.

2. Emlyn Hughes International Soccer (1988)

Gameplay er på mange måder som i International Soccer, men ens spillere kan blive trætte, de har forskellige evner og man kan lave egne turneringer. Man kan endda lave frispark og få både gule og røde kort. Hvad der taler imod EH Soccer er imidlertid at alle disse ting siden er inkluderet i moderne spil og derfor kommer EH Soccer til at virke mere forældet end, det egentlig er. Jeg har naturligvis haft fat i spillet tidligere og du kan læse anmeldelsen af det her

Fremragende “opdatering” af International Soccer.

3. International Soccer (1983)

Det er jo meget sjovt at det allerførste fodboldspil til C64 faktisk også er et af de bedste. 9 levels, glimrende boldkontrol og det er simpelthen bare underholdende, selvom der hverken er liga eller turneringer. Du kan læse anmeldelsen her. 

Spillet fra 1983 kan også i 1983 give kortvarig underholdning på 9 levels.

4. Peter Shilton’s Handball Maradona (1986)

Du spiller målmanden og det er det. Der er hverken liga eller score, så selvom det egentlig er sjovt, så er det et ufærdigt spil. Og det er måske klart nok, for det udkom lige umiddelbart efter VM og mens alle kunne huske Marodonas hånd. I dag er det gratis og det påvirker helt sikkert min bedømmelse, for havde jeg lagt et par hundrede kroner, ville jeg være skuffet. Læs anmeldelsen her. 

Gode takter, men det er ufærdigt.

5. Street Sports Soccer (1988)

Her spiller man på en lille bane i ens baghave, der er hurtigt, det er action og man er virkelig underholdt. Man kan vælge mellem forskellige spillere, ikke at det synes at gøre den store forskel, der er forskellige baner og der kan ligge et dæk på banen eller lignende. Det er tydeligt at se at det er fra dengang hvor Epyx var sportens konge på 8-bitterne. Personligt var det første gang jeg overhovedet spillede det, så det kan godt være det senere vil kravle op på listen. Det var absolut sjovt. 

Hurtig action og det er anderledes end de andre spil ved at det er fodbold på gaden.

6. Graeme Souness International Soccer (1993)

Hvis du tænker Sensible Soccer så er du rette vej. Glimrende lyd, glimrende gameplay og det er det første spil på listen, hvor det rent faktisk er sjovt. Målmændene virker fint og ens med- og modspillere bevæger sig alt efter hvad der sker på banen. Det kom for sent til for alvor at gøre noget stort på spilscenen, men det er absolut værd at give en chance. 

Jeg har fortsat ikke bestemt mig til om det er ligeså godt som jeg har bedømt det.

7. Liverpool: The Computer Game (1993)

Man har helt klart set på Kick Off 2 og flere af de tanker der ikke virkede på det, er kommet til at virke her. Det er hurtigt og faktisk er det ganske sjovt til at starte med, men den manglende lyd trækker ned, men bevares det er ikke det dårligste af de dårlige spil. Jeg er fortsat ikke sikker på om jeg har været for flink ved placerer det som nummer 7. 

I 30 minutter var det sjovt, men jeg har ikke umiddelbart trang til at spille det igen. Det er ikke et godt tegn.

8. Kick Off (1989)

Glem alt om Anco’s Kick Off til Amiga, dette er sidescrollende og det er langsomt. Bolden hænger ikke ved fødderne og spillerne er ret kvikke i betragtningen af vi er i 1989. Jeg er glad for jeg ikke bedømte dette spil på dets cover. Når du glemmer Amiga versionen og bare bedømmer det for sig selv, så står du med et godt spil eller i hvert fald væsentlig bedre end jeg lige troede i første omgang for ved første øjekast falder det helt igennem. Læs anmeldelsen her

Spillet der vokser i takt med du spiller det.
Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.