Quake 2 – PC

Quake 2 kom fra ID Software i 1997 og var et kvantespring frem indenfor 3D FPS (1st person shooter), man kunne se overalt, man kiggede rundt med musen og styrede resten med tastaturet. Fjenderne kunne være overalt og var overalt, men de var slet ikke lige så hjernedøde som i Doom og Wolfenstein 3D.

Mange af os måtte nøjes med denne opløsning på 320×200 eller hvis man havde et 3Dfx kort, så kunne man måske presse Q2 op på 480×400. Jeg mener, jeg spillede det med 16 frames og senere hele 24 frames/sek.
I dag: Her er vi i 1600×1400 og 98 frames

Plottet kender du sikkert, i hvert fald er det vist det samme i de fleste fps-spil fra ID Software (og fra næsten alle andre softwarehuse), der som bekendt også har Doom serien under deres bælte. Menneskehedens fremtiden er på spil og vi angriber de onde aliens på deres egen planet. Før du har set dig om så er alle de andre døde og du er alene om at infiltrere basen.

Der er jo ingen tvivl om at Quake 2’s grafik var imponerende i 1997 og mange af os købte også 3Dfx kort på den konto, så der kom både flere frames og endnu bedre grafik og lyden var som du måske husker fremragende og det er den fortsat.

Nej, det er ikke gratis

Quake 2 er ikke freeware i dag, så man skal enten købe det på Steam til $5, finde det på et loppemarked eller i en af de utallige pakker, hvor spillet indgår. Men det er imidlertid ikke ligefrem sådan at man jubler over det i sig selv. Den version man køber i dag er præcis den samme som dengang og det vil sige op til 1024×768 og 4:3, hvilket jo ikke ligefrem er det man gider spille mest i 2018 og da slet ikke, hvis det kan blive bedre – og det kan det.

 

Windows 10

Men det kan være rigtig svært at få Quake 2 til at virke med Windows 10, men det kan også være meget nemt. Nettet er fyldt med problemer om det, men heldigvis også løsninger. Heldigvis er det mest Windows 8 problemer og der er vel ingen, der har det system længere. Jeg kunne overhovedet ikke installere mit spil på min stationær maskine, men tilfældigvis afinstallerede  jeg Sim City 4 samme aften og pludselig uden varsel gik installationen af Q2 igang. På min bærbare (Win10) gav Q2 ingen problemer. Man kan som sagt spille Q2 direkte, men det er i forholdsvis lav opløsning og uden musik.

Der er også store udendørs arealer og andre store åbne områder.
Fjender på forskellige niveau var nyt.

Der er lavet adskillige porte, nogle bedre end andre, og jeg fandt en der hedder Yamagi Patch, hvilket betyder at spillet kan køre i 16:9 format, med musik og i HD og så ligner det jo pludselig noget. Installationen er meget simpel. Du installere først Quake 2 og så husker du hvor. Derefter er det bare at installere porten i samme skuffe og så er man kørende ellers se videoen nederst i anmeldelsen. Man skal være opmærksom på at når du har installeret spillet, så er det vigtigt at du giver både Yamagi og Quake 2 “undtagelsestilstand” i Windows Defender ellers kan du ikke gemme.

Jeg kan dog godt undre mig over at ID Software ikke har brugt et par timer på at implementere det hele i en samlet pakke samt hvorfor de sælger spillet uden soundtrack, det er en væsentlig del af spillet.

 

Quake 2 anno 2018?

Q2 handler grundlæggende om at slå fjender ihjel, trykke på de rigtige kontakter og så sprænge basen i luften. Det, der er specielt ved Q2 er at den kunstige intelligens gør fjenden mere kompetent (eller mindre) alt efter hvor dygtig du er. De kan også finde ud af skjule sig og vente på en makker, hvis du er lige lidt for god. Og de glemmer dig heller, hvis du kommer udenfor synsvinkel. Kort sagt AI’en er ganske god. Nu er det altså ikke sådan at de ligefrem sætter sig til at spille skak, men for et spil der er 21 år gammelt, så er det en dygtig AI. Det er meget tydeligt, hvor stort et kvantespring Q2 egentlig var.

Alderen skinner igennem når man kommer helt tæt på.

Nu spiller jeg stort set altid spil på level easy, fordi jeg hellere vil have fremskridt end noget andet. Og easy er virkelig let i forhold til hvordan level easy er i moderne spil. Jeg kunne roligt have valgt level medium, hvilket er den anbefalede indstilling for de fleste. Selv level hard er ikke voldsom svær på de første par levels. For de hardcore er der Nightmare. Til forskel for mange nyere titler, så er begynder virkelig for begynderen og selv Bedstemor har en chance på begynderniveau.

Der er omkring 30 levels fordelt over 10 missioner og hver bane er fyldt med ammo, førstehjælpskasser, powerups og temmelig mange hemmelige rum. Naturligvis får du også kraftigere og kraftigere våben.

 

Quake 2 er et rigtig godt gensyn. Det er langt fra alle spil, der holder i dag og da slet ikke indenfor 3D spil, men det her holder. Naturligvis er grafikken lidt rusten, men en høj opløsning hjælper og lyden er ret så fantastisk.

 

Remove the row

Column: 1

Quake 2 + Yamagi Patch
Windows 10 – for de fleste.
Set til $5 på Steam.

Fordele og ulemper:

+ 4 sværhedsgrader
+ Godt banedesign
+ Rigtig god lyd

– De fleste vil finde det meget nemt.
– Kan måske være træls at få installeret
– Rusten grafik hist og pist.

 

Column: 2

Q2 koster $5 og det er med pris og patch i tankerne, at jeg siger, det er et fremragende køb. Nogle vil nok finde det nemt og hurtigt overstået. Jeg har set speedrun på lige under halvanden time, så der er i hvert fald for de fleste de første 7-10 timers underholdning for de fleste. Quake 2 er absolut et gensyn værd.

 

 

 

 

https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1223177211

 

Quake serie har sin egen fan side

 

 

 

 

 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.