Over kanten (2012) – dansk thiller

Jonathan Spang og Christiane Schaumburg-Müller har hovedrollerne som det unge par David og Freja, der har købt hus på Møn. Her hører de et skrig og ser en person løbe gennem skoven. Det viser sig en mand er faldet ned af Møns klint. Hænger det sammen? Er det mord? 

David, Spang, er overbevist om noget er galt og han får mærkværdige syner. Hans mistanke bliver langsomt indkredset til at handle om håndværkeren Roar, spillet af Alexandre Willaume, som de har hyret til fikse huset. Selvom beviserne mod Roar er tynde, ja nærmest ikke eksisterende, så er David utryg ved Roar og derfra går det slag i slag. 

Der er mange ting, der lykkes i Over kanten og så er der desværre rigtig meget, der falder igennem. David arbejder på et computerprogram, hvor man kan lave alternative virkeligheder, det jeg ser er, at instruktørerne, Jacob Ditlev og Laurits Much-Petersen, gerne vil opbygge er spørgsmålet om David kan skelne mellem virkelighed og fiktion. Det er (formentlig) meningen at seerne skal være i tvivl om det vi ser er det rigtige eller ej. Den del virker bare ikke rigtig godt og underbygges ikke godt nok. Et andet problem er Roar. Han virker unødvendig ”ond” og det hjælper ikke ligefrem instruktørerne at man har hyret en notorisk ”jeg spiller skurk”-skuespiller til den rolle.

David virker helt unødvendig paranoid i starten, hvorefter det virker nærmest som om alt falder på plads, mens hans kæreste, Freja, opfører sig noget illoyal og har nærmest en grænseløs tillid (og loyalitet) til Roar, som hun lige har mødt. Og så har vi da slet ikke nævnt slutningen, som virker mere letkøbt end frisk og fornyende, men den er i det mindste overraskende.

Det kunne have været så godt
Det, der virkelig er ærgerligt, er at Over kanten virkelig ligger på kanten af at være rigtig god, men det forstyrres konstant af at vores hovedpersoner tager mærkværdige beslutninger og selvom slutningen tildels giver svar på det, så trækker det ikke nok op. Og mere kan jeg ikke sige om det, uden at afsløre for meget.

På den anden side, kan man også sige, at ikke alle danske film kan være mesterværker. Over kanten, er en ret god film, som godt kan anbefales. Det, der måske i virkeligheden trækker oplevelsen, så meget ned, er at man kan nærmest føle, hvor godt, det egentlig kunne have været. 

Over kanten findes p.t. på Netflix eller kan købes på dvd/Blu-Ray. 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.