World War X – tegneserie fra 2022

World War X fik jeg første gang købt på tilbud, da jeg tænkte World War Z, ja, det er næppe tilfældigt, at man fandt på den titel i sin tid, men lad det nu ligge. I hvert fald opdagede jeg at triologien kun havde et enkelt bind på dansk. Måske lidt usædvanligt da tegneren jo netop er dansk. Men øjensynligt er den lavet på engelsk først, for Peter Snejbjerg står ligeledes opført som oversætter. 

I 2022 kom det nye forlag Umpff på banen og det forlagsnavn må næsten være kommet frem på følgende måde. Man ser det for sig, hvad skal forlaget hedde, spurgte den ene forlægger råbende til den anden, mens denne var på toilettet. Svaret tilbage lød ”Uuuuuumpfffffffff” – hvorefter han tænkte. Det lyder da meget godt og forkortede det lidt. Det er WWX faktisk også, altså meget god. 

I det hele taget tror jeg Forlaget er lavet ud fra tankegangen at det skal være sjovt og at det har base hjemme i stuen, hvilket ikke skal ses som kritik eller nedladende, der er kommet ganske fremragende og ikke mindst nyskabende udgivelser ud af disse “jeg sidder bare derhjemme og laver det”-forlag. (Det ville vel i øvrigt også være komisk hvis lige præcis jeg, der har haft forlaget DaMat hjemme i stuen i 30 år skulle skælde ud over den del). Derfor nævner jeg det, fordi at jeg har en god fornemmelse af Umpff og deres første udgivelser. Det ligner noget af den energi der var i Bogfabrikken, da den i sin tid kom med helt andre tegneserier end vi var vant til. Hold øje med det forlag. 

Historien
En dag mister Jorden forbindelsen til månebasen, da et monster bryder ud og dræber alle på dens vej. Dette monster ligner helt klart noget, der er inspireret af Alien filmene, men man opdager hurtigt at dette ikke bare er en alien klon historie. Fem andre steder på Jorden bryder monstre nemlig også ud og de ser forskellige ud. Der er en mystisk cyborg, Helius, der forsøger at standse dem sammen med arkæologen Adesh. Det viser sig hurtigt at baggrundshistorie er helt anderledes end det vi nok forventer i løbet af de første 20-30 sider af 152 sider albummet er på. Man er godt underholdt undervejs.

Tegningerne
Tegningerne er lidt specielle. På den ene side er Peter Snejberg formidabel til at tegne biler, flyvemaskiner, uniformer, eksplosioner og meget mere, men ansigterne er en anden sag. Her savner jeg i den grad lidt mere selvkritik til at tegne tingene om, når det ikke lykkes i første hug. Og det bliver værre jo længere hen i albummet vi kommer. Enten gik det måske lige hurtig nok tilslut eller også startede man i omvendt rækkefølge og blev rigtig god tilslut. Det betyder ikke ansigterne er dårlige, det betyder bare at vi har ansigter, der virker og så pludselig har vi et enkelt billede, der ikke gør. Det er dog ikke noget, der ændrer så meget på helhedsoplevelsen.

Når man er i det kritiske hjørne kan man kan måske også argumentere for at slutningen er noget hurtig tjubang og det går lige lovlig let. Men Snejbergs evne til at få bevægelse i billederne kommer fuld ud til sin ret og hvem siger tingene behøver være så dybe?

Konklusion
Albummet er på 152 sider, heraf er der 2 sider med skitser og resten er historie, så ingen historie om tilblivelsen eller noget andet. Tegneserien er hardback og jeg er ikke sikker på om den syet eller limet, men den hænger i hvert fald sammen. Opsætningen er vellykket og de matte farvesider er behagelige at læse. De matte sider passer også fint til den dystre stemning, der er i albummet, hvor meget af det foregår i skumringen eller om natten. 

Generelt var jeg godt underholdt og jeg slugte albummet på en gang. 

World War X koster 268 kroner.

Forlaget er her (ekstern link): https://www.umpff.dk/

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.