Emlyn Hughes International Soccer (1988/90) – C64/Amiga

EH Soccer var vist det første fodboldspil, der havde 11 mand på hvert hold, det var i hvert fald det første spil, hvor det virkede ordentligt. Konceptet er taget direkte fra International Soccer, dvs. en lang scrollende aflang bane med tilskuerne øverst. Den såkaldte kamera vinkel.

Og hvor man kan så lige huske hvem pokker Emlyn Hughes egentlig var. Han vandt fire mesterskaber med Liverpool i halvfjerserne og havde 62 landskampe for England, så var man englænder i midtfirserne var han formentlig velkendt. 

Commodore 64 versionen fra 1988.
Amiga500 versionen fra 1989.

Der er elleve mand på hvert hold, der kan hoppes op til hovedstød og der kan også frispark. Hvis du vil sparke højt, så er tryk-fire og kør joysticket bagud, jo længere tid jo hårdere sparker du. Holder du joysticket bagud i venstrehjørne, så ryger bolden højt til venstre. Den slags giver absolut flere muligheder end i andre fodbold fra den tid.

Audiogenic valgte at bruge energi og penge på udvikling af et mesterværk fremfor en dyr licens på de rigtige navne. Du kan selv ændre både navne og evner.

Målmanden er ret skrap, han griber, blokere og sparker langt. Man kan vælge at styre ham eller overlade det til computeren. Udover Off side virker det til alle reglerne er der, altså indkast, hjørnespark osv.

Der er liga, cup, sæson og championship at spille og selvom det som udgangspunkt er med landshold, så kan man skam selv ændre holdenes navne og spillere. Spillernes navne er fiktive, måske havde man ikke råd til licens udover Emlyn Hughes, der i øvrigt heller ikke spiller med. Managerdelen af spillet består af at skifte ud og sætte sit hold og selvom det ikke lyder som noget særligt, så var det noget helt nyt i 1987.

Målmanden er ret god, han kan gribe, blokere og så kan han sparke langt.

Der er mange forskelle på EH Soccer og alle de andre spil på markedet, men en af de største er nok, at spillerne bliver trætte og har forskellige evner i EH Soccer, systemet er ikke lavet helt optimalt, for spillerne bliver ikke rigtig trætte i 2 minutters halvlege, mens det virker fint med halvlege på 5 minutter. Spiller man 45 minutters halvlege kan ingen bevæge sig særlige hurtigt de sidste 10 minutter. Spillerne har også forskellige evner, det synes dog mest at være deres hastighed og kondition, der påvirker ens gameplay.

Oplevelsen
Amiga og C64 versionen er nogenlunde indtil nu. Det som det selvfølgelig er afgørende, er hvor sjovt det er. Hvis du allerede har læst anmeldelsen af International Soccer, så er du godt på vej mod C64’versionen af EH Soccer med tilføjelse. Banen scroller som flydende, spillerne løber som de skal og tempoet er rigtig godt. Spillerne er også ret så intelligente og løber fint de rigtige steder. Det er faktisk rigtig sjovt og føles realistisk. Bolden klistre til fødderne, hvilket var helt almindeligt og det fungerer godt.

Amiga versionen er en anden snak. Faktisk kan man tage alle ordene ovenfor og så tilføje: “bare lidt dårligere”. Scrolling er ikke voldsom god, spillernes animationer får dem til at virke tunge og det hele er langsomt. Spillernes IQ er langt under niveau. Ikke kun under C64-niveau, men også i forhold til de konkurrenter som EH Soccer kæmper imod. Til Amiga er der fremragende spil som fx Sensible World of Soccer og Kick Off serien og i forhold til dem, så falder EH fuldstændig igennem.

Download spillet C64 og Amiga version

BONUS

Amstrad versionen (1989) havde ingen publikum og lyden haltede. men den ser underholdende ud.

 

Spectrum (1989) grafik, dårlig lyd, men dog et ret hurtigt spil. Jeg må sige, jeg aldrig har forstået hvorfor folk valgte Spectrum fremfor andre maskiner.
Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.