Unreal – 3D shooter fra 1998

Det originale Unreal kom i 1998 og blev hurtigt fulgt af Return to Na Pali udvidelsen og Unreal Tournament. Unreal Gold kom i 1999 havde det originale spil, mission pakken og Tournamentpakken samlet i et spil.

Du er dømt til livsvarigt fængsel og er på vej mod en fængselsmåne, hvor du skal tilbringe resten af dit liv, men på vejen dertil styrter transportskibet ned på en planet. Du sidder i din celle da skibet laver en alternativ landing og kraftfeltet til din celle slukkes. Du skynder dig naturligvis ud af din celle og går ud i en mellemgang og bag dig smækkes døren i uden varsel. Der står du så ubevæbnet og kan høre skyderi på den anden side af døren. Du mærker panikken komme krybende, hvad er det meningen, jeg skal gøre? Er der et våben jeg har overset?

Så smækkes døren op og et monster står foran dig med en afrevet arm i hånden, for dets fødder ligger et våben. Monsteret løber videre ud af at tage sig af det og du kan samle våbnet op og du kan se at fangevogterne ikke kun er døde, men de flået i stykker.

Nu tror du sikkert at du skal i gang med hæsblæsende action i små korridorer og kæmpe dig igennem rumskibet, men nej. Faktisk er der slet ingen fjender på hele første bane i rumskibet. Derefter skal der kæmpes i åbne naturskønne områder, grotter, mine m.fl. Banerne er veldesignet, så man farer sjældent vild. Derudover er de 47 levels heller ikke alt for lange og man kan gemme når man har lyst.

 

Det sidste er der bestemt brug for, for Unreal er svært. Selv på den letteste sværhedsgrad skal man virkelig være koncentreret for at komme langt. Der er fire sværhedsgrader, og der er forskellige hjælpemidler man kan bruge, fx kan computeren hjælpe med at sigte.

Går det helt galt eksisterer der (naturligvis) også en GOD mode. Det er ved at skrive GOD i tekstfeltet som bringes frem ved at trykke på tasten æ. Det giver dig uendelig energi og kan slås til og fra som du har lyst.

Grafik og lyd
Som man kan se på billederne så grafikken helt uovertruffen for grafik anno 1998. Vandeffekterne er forrygende og de enorme udendørs områder er bedårende og det krævede virkelig sin maskine dengang. Naturligvis er karaktererne noget firkantet og texture er pixeleret, når man kommer tæt på, men i det store hele er Unreal også i dag noget man kan holde ud at se på. Dengang var det helt utroligt og jeg husker flere aviser i fuldt alvor skrev om det mon kunne blive mere realistisk end Unreal.

Venlige monstre
Jeg ved ikke om det var første gang NPC’er kom ind i 3D genren, men det var første gang jeg stødte på dem. De firearmede beboere af planeten Na Pali vil hellere end gerne hjælpe dig med at besejre deres besættere, men du skal passe på. De har nemlig en tendens til at gå lidt i panik og så løbe rundt over det hele. Kommer du til at skyde for mange af dem, så stopper de med at hjælpe dig, dvs. de ikke viser dig vej eller viser dig skattekamre med våben og health.

Monstrene er kvikke, de gemmer sig, hopper frem og bliver de såret kan de også finde på at tage flugten og så overfalde dig senere og gerne bagfra.

Missionerne er interessante og man føler at der er langt vægt på et solidt manuskript.

Multiplayer
Man skal vælge sin karakter mellem 16 forskellige, 8 af hvert køn, det betyder i singleplayer ikke det store, men i multiplayer kan man jo se hinanden og det giver den detalje værdi.

I 1998 var der omkring 70-100 millioner internetbrugere, men det var langt fra alle, der havde adgang til nettet hjemmefra.  og endnu færre, der havde en forbindelse, som gjorde man kunne spille computerspil. Derfor kan man også spille multiplayer mod op mod 16 bots ligesom man kan spille over nettet eller over LAN. Det vil nu nok være svært at finde nogle at spille med i dag.

Multiplayerdelen er fint gennemført, man kan endda spille død og give modstanderen fingeren, hvis man synes man vil det. Det virker måske bare så dumt at gøre det og så blive skudt ned fordi man havde travlt med at håne i stedet for at skyde.

Den fantastiske intro.

Editor
Jeg skal måske nævne at der er en editor med også og derfor er der mange baner og skins derude.

Hvor?
Unreal kræver at man har cd’en i drevet og dermed er Windows 10 lukket land. Du skal derfor enten finde en cd-no patch. Det er lovligt, så længe du ejer spillet. Du kan også finde spillet på GOG til småpenge.

 

Unreal Gold er fortsat en god oplevelse som kan anbefales. Erfarne 3D shooter fans vil sikkert synes spillet er lidt nemt i forhold til spil i dag, men man skal nu fortsat koncentrere sig.

 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.