C64 Mini – update

En C64 mini er ikke en Commodore 64, lad os slå det fast fra starten. C64 mini emulerer maskinen fra 1982 ligesom CCS64 eller VICE gør det. Du kan ikke tilslutte en diskettestation, en båndstation eller en gammel monitor, ligesom du heller ikke kan bruge de gamle 9-pins joysticks. Men hvad kan den så?

C64 mini er blevet forsinket seks måneder siden RetroGames først annoncerede den. De var ikke tilfredse med kvaliteten af de første prototyper og ville hellere forsinke projektet end komme med noget der ikke virkede helt som det skulle. Det er en god holdning, som desværre ikke er så udbredt, som den burde være. I slutningen af marts 2018 var den endelig tilgængelig og de fleste forhandlere oplevede problemer med at opfylde efterspørgslen.

Udpakning

Den er udstyret med HDMI port, sådan at du kan tilkoble den direkte til fjernsynet. Den er uden en strømforsyning, men det er en af de sædvanlige små AC adapterer (USB adaptere) som du sikkert har 4 liggende af alligevel, ellers koster sådan en højst 150 kroner.  Derudover er der joysticket, som er med USB, det kan også købes i løsvægt og kan tilsluttes til ens PC til at bruge med fx CCS64.

Der er to usb porte og det er lige i underkanten, hvis man spiller med en kammerat og også vil spille på et spil, der ikke er i pakken. Med en USB-nøgle kan man importere et spil, der stort set altid virker. Men og det er virkelig et stort men, der kan kun ligge eet spil på en USB-nøgle og man skal endda omdøbe spillet til THEC64-drive8.d64.

Derudover er det ikke muligt at spille spil, der brugte mere end en diskette. Det skal dog siges at der er opdateringer på vej, som skulle løse disse problemer. Der er også lovet, at der vil komme en nemmere metode til at loade programmer på. Det, som RetroGames LTD lover, plejer at ske.

Tastaturet er kun til pynt, der er virtuelt, som bruges i de spil, hvor det er nødvendigt. Det fungerer for så vidt ganske udmærket og hvis man ikke gider det og fx vil spille adventurespil, så kan de fleste USB tastaturer bruges. Jeg prøvede med et Apple og det virkede fint.

 

Tilslutte og hvad så?

Man tilslutter det som sagt til sit fjernsyn og der er forskellige skærm formater man kan vælge imellem, 16:9 eller 4:3 som er bedst til de fleste spil og naturligvis også PAL og NTSC. Og det hele styres med joystickets fire ekstraknapper bagpå. Det er utrolig enkelt. Derefter er det blot at vælge et af de 64 spil eller sit eget via BASIC og sin USB-nøgle.

Mini vs den rigtige maskine?

Nogle vil måske spørge, hvorfor man dog skulle købe C64 Mini i stedet for den rigtige? Der er naturligvis de helt åbenlyse.

De færreste har en rigtig Commodore 64 eller mod på at købe den. Hvis man har det, er det de færreste, der har tålmodighed til at bruge den med 8-20 minutters loadingtid med bånd og adskillige minutter med disketter – og det kan i øvrigt være ganske svært at finde både maskine og spil på originale medier i dag, specielt disketter kan være svære at finde. Dernæst kommer så at et originalt spil på diskette eller bånd nemt kan koste 50-100 kroner. Hvis man skal købe udstyr til at bruge spil fra nettet på en rigtig maskine, så kan det nemt løbe op i et par tusinde yderligere. Og igen, det er de færreste, der egentlig gider det. Langt de fleste vil egentlig bare hygge sig i en kortere eller længere periode med sin spillemaskine fra barndommen. Til det formål er C64 absolut en velkommen mulighed.

Forskelle

I forhold til den rigtige maskine er der 0,13 sek forsinkelse fra man rører joysticket til det reagerer (hvilket absolut er acceptabelt), og desværre er forsinkelsen på lyden 0,36 og det er lidt værre. Heldigvis er meget af C64 spil bare musik og man lægger ikke meget mærke til det. Mon ikke det bliver forbedret med en firmware i fremtiden? Personligt er jeg ikke sikker på jeg havde bemærket det, hvis det ikke var fordi jeg også har en rigtig Commodore 64.

 

Var grafikken virkelig så grim?

Svaret er nej. Hvis man spiller på et almindeligt LCD-fjernsyn/skærm, så opdager man at alt står knivskarpt og det er jo sådan set fint nok, eller det er det så bare ikke. Commodore 64 er fra en tid, hvor et fjernsyn var lidt småsløret og havde 50Hz og det var ikke på hverken 32 eller 50 tommer. I dag bliver alt fremvist og farverne blæst op. Derfor ser spillene bare bedre ud på en CRT monitor (de gamle tykke anno firserne) end på et moderne fjernsyn. Der er en smule at gøre ved det. Der er noget, der hedder CRT filter og det hjælper da en lille smule og glatter lidt ud og gør det lidt sløret a la CRT. Der er ikke mere at gøre ved det, andet end at konstatere at det ikke er dig, der husker forkert. C64 spil er bare ikke specielt egnet til at blive set på 60″ skærme.

De 64 spil

De fleste af de 64 medfølgende spil er sjove, det er nærmest bare at gå i gang fra en ende af. Der er instruktioner til hvert spil på firmaets hjemmeside, hvis du ikke kan finde rundt i dem. Igen vil jeg dog sige, at jeg finder det ekstrem træls at de fleste spil ikke har autofire, men det var vist sådan, standarden var på de fleste Commodore 64 spil. Dernæst er der en irriterende forsinkelse mellem joystick og skærm, som ikke behøvede at være der, men det er nu nok kun os med en rigtig maskine, der bemærker det. Det er også noget, der vil blive fikset med firmware, ligesom det med kun et spil på hver USB-nøgle vil blive løst og med firmaets ry i mente, er der alt mulig grund til at tro det sker.

Fordelen ved at C64 mini er en emulator er at spil fra hjemmesider virker direkte og uden konvertering og den slags. Kritikere vil så sige om man ikke ligeså vel kunne spille på en emulator på en PC og svaret er et klart ja. Man skal dog ikke glemme at du får 64 spil og et godt joystick, der også kan bruges på ens computer samt at du støtter udviklerne, der senere på året vil udgive en rigtig C64.

Update: 

En feature jeg ikke fik nævnt er det er muligt at lave 4 savegames af ens spil og det er altså uanset om spillet oprindeligt gav dig lov til det eller ej.

 

 

Remove the row

Column: 1

C64 Mini
Set fra 599 til 699,-

Fordele og ulemper: 

+ Fejlfri emulering af en Commodore 64

+ Nemt og ligetil

+ Godt joystick, der også virker på PC/Mac/Linux

– Det er en emulator.

– Kun 2 USB-porte

– Udelukkende HDMI

Column: 2

En C64 Mini koster 699,- og om den er det værd, er et godt spørgsmål. Det, der taler for den, er at det hele er nemt og ligetil og for mange vil gensynet med barndommens spillekonsol være nok. Til det formål opfylder den klart sin værdi.

For os andre lidt mere nørdede, ja så er det nok mere tvivlsomt. Du får uanset hvad et sejt joystick til en værdi af små 200 kroner og 64 spil (8 kr. stykket) og i modsætningen til et par andre retro konsoller så er det rigtige spil, der udkom dengang. Langt de fleste af spillene er af høj kvalitet.

Eksterne link: 

 

Kan du lide artiklen?

2 tanker om “C64 Mini – update”

  1. Davs vi har købt c64 mini og USB stik, det eneste spil jeg vil have er BARRY MCGUIGANS WORLD CHAMPIONSHIP BOXING OG VI HAR PRØVET Alt, men finder gang på gang ud af at det kun er demoer der er lagt ind på de forskellige sider, hvor kan man med sikkerhed finde det spil, er ved at gå ud af mit gode skind.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.