Windows gennem tiden del 1

PC betyder egentlig bare Personlig Computer, så det vil sige alle computere, der kan betjenes af een person. Commodore 64 og Amiga er altså også en PC, men de sidste 20-25 år har PC været identisk med en Windows maskine i folkemunde. En Commodore 64 havde en brugerflade, der hed BASIC, det var der, hvor du skrev LOAD, SAVE osv. Amiga havde WorkBench og inden PC fik Windows som styreform havde den DOS. I starten var der mange dos varianter, men efter Windows kom frem blev MS-DOS hurtigt den fortrukne. Det var bl.a. fordi MS-DOS (som de indrømmede i retssagen i 2001) blev lavet sådan, at det passede sammen med Windows . Windows kontrollerede om der var MS-DOS installeret. Hvis ikke, så blev der skruet ned for hastigheden og op for fejl. Ja, det var ikke pænt gjort. 

 

Den første version af Windows kom i 1985, det var på samme tid som Amiga og Macintosh k0m med deres “point and click” system. Ifølge retssagen, der fulgte efterfølgende, kom det frem at Windows var smækket sammen på ganske få uger, da de opdagede, hvad Apple var på vej med efter industrispionage. Det var nok meget godt for Microsoft, det ikke blev afsløret før 2003.

Det var de færreste, der lagde mærke til den første version af Windows. Dels kom der slet ikke programmer nok til det, dels var det alt for hardwarekrævede til at ret mange kunne eller ville opfylde det. Det var ualmindeligt grimt og tungt at arbejde med – efter sigende, jeg har ikke selv prøvet det. Windows havde også spillet Reversi, sådan at brugeren kunne lære at bruge musen. 

Windows krævede MS-DOS 2.0, 256KB Ram, harddisk eller 2 diskettedrev og grafikkort, hvilket var helt absurde systemkrav tilbage i 1985. En sådan maskine kostede ikke under 40.000 kroner. 

 

Windows 2 (1987)

Vidste du, der eksisterede Windows 2? Det skal du ikke tage så tungt, det var kun de færreste, der opdagede det i 1987, dertil var det for krævende og selvom, der så småt begyndte at komme programmer til Windows, så var udvalget ikke imponerede. Det mest interessante program var nok Excel. Man kunne også maksimere og minimere sit vindue. 

Apple mente at Windows 2.0 var stjålet fra dem og valgte at sagsøge MS. Sagen trak ud i mere end 15 år og sluttede først da de to firmaer indgik forlig, bl.a. med at Bill Gates personligt købte for flere hundrede millioner B-aktier i Apple, der var på vej mod konkurs.

Det er vigtigt at huske på at Apple aldrig anklagede MS for at have stjålet GUI designet, det var nemlig opfundet af Xerox tilbage i sluttresserne og musen blev opfundet af Douglas Englebradt, der var universitetsprofessor og han var aldrig ansat i et computerfirma.

Windows 2 krævede 512KB Ram, grafikkort samt DOS 3.0. En senere version 2.11 krævede harddisk. Dermed var en Windows maskine altså særdeles dyr i 1987 og kun de færreste private forbrugere overvejede sådan en, ja faktisk var det de færreste i det hele taget. MS-DOS sad på over 60% af markedet og det ændrede Windows 2 ikke på.

 

Windows 3 (1990 og 1993)

I maj 1990 kom den første version af Windows 3. Det blev den første udgave, der fik stor opmærksomhed i den brede befolkning, fordi den nu lignede noget, der var et fremskridt i forhold til Apple, Amiga og MS-DOS. Apple var særdeles dyr og Commodore havde forsømt udviklingen af Amiga så meget at den var nogenlunde som i 1985. Derudover havde Commodore endnu mere forsømt at markedsføre Amiga (de tjente mere på at sælge C64 og deres sælgere fik højere profit på at sælge PC kloner). 

Over de kommende år lavede MS nogle småforbedringer af Windows med Windows 3.1, der bl.a. rummede understøttelse af cd-rom i marts 1992 og i august 1993 kom så Windows 3.1.1. for Workgroups, hvilket for alvor bragte Windows ind i mange virksomheder og private hjem. Måske primært fordi det var på ens eget sprog (dansk i Danmark, tysk i Tyskland osv). Det var det, man brugte på arbejdet og spillene var for alvor kommet med. 3D Wolfenstein kom også og så gik ellers hurtigt med at få en monstermaskine med hele 8 Mb ram.

Der kom også det, som skulle blive hadet, nemlig to slags ram. 640KB ram og 256 Extended Memory. Win3.1x krævede mindst en 386 CPU, VGA grafikkort, 3 MB ram og helst 8 MB samt harddisk på mindst 14MB. Når man købte sådan en maskine lagde man godt 15-20.000 kroner på bordet. Det faldt sammen med det meste af verden oplevede et økonomisk opsving, så derfor virkede det ikke så skræmmende. Man kunne også, hvis man vidste lidt om det, genbruge nogle af stumperne fra sin gamle maskine ligesom skærmen ofte gik i arv til næste maskine, på den måde kunne man presse prisen lidt ned. 

De tre Windows versioner jeg har præsenteret her, er alle bygget ovenpå MS-DOS og stort set alle spil i den periode er lavet sådan, at de virkede på både DOS og Windows. Derfor vil du opleve at stort set alle spil/programmer kan afvikles sammen med DOSBOX, som du kan finde ved at søge på navnet i Google. Det program er gratis. 

Læs Windows gennem tiden del 2 

Læs Windows gennem tiden del 3

4/5 - (3 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.