Windows gennem tiden del 3

Windows Vista (2007)

Lad det være sagt med det samme. Vista var ikke så slem som sit rygte, men der var skyhøje forventninger til denne version efter mere end seks års udvikling. Vista havde høje systemkrav, 1Ghz, 15GB harddisk og 1GB ram, og dermed var de kun for de færreste en mulighed at putte det på sin gamle maskine. Hvis man købte en computer med Vista installation, så oplevede man ikke de store problemer. De fleste programmer virkede med Vista. Man skal dog alligevel huske på, at XP var udkommet næsten seks år tidligere og enkelte havde faktisk slet ikke opdateret sin maskine i de seks år.

Det, der dog virkelig gjorde Vista upopulært var den manglende adgang til DOS. Måske er det bare mig, der er opvokset uden DOS, “der tænkte, hvad skal jeg dog også med det?”. Jeg brugte aldrig DOS mere end jeg absolut skulle og jeg har aldrig helt forstået hvad jeg skulle lave i DOS, som jeg ikke lige så vel kunne lave i Windows systemet.


Af nye ting var den nu velkendte sidebar, der bl.a. kunne vise ur, temperaturen udenfor osv., det krævede en del hukommelse og sløvede computeren unødigt, samtidig var funktionen måske indført et par år for tidligt i forhold til fibernettets udbredelse. De gennemsigtige ruder var også flotte, men var igen måske indført et par år for tidligt, omvendt kan man spørge om computerparken ville have udviklet sig ligeså hurtigt uden netop disse ting.

Vista var unægtelig en flot version. Der var bare mange ting, der ikke helt fungerede og meget fungerede lidt langsomt. Jeg havde en Celeron500 maskine og i betragtningen af at den på papiret var mere end dobbelt så stærk som systemkravet, så burde den jo ikke have haft så store problemer med at trække systemet. Jeg mener at jeg endte med at skifte tilbage til XP pga. systemkravene.

Windows 7 (2009)

Windows 7 var på mange måder det system, som MS egentlig ønskede Vista skulle være. Alle de tiltag, der var kommet med Vista var med, men denne gang fungerede tingene langt bedre og hurtigere, dels fordi systemkravene nu matchede de reelle maskiner på markedet, dels fordi nettet nu matchede, hvad Windows egentlig havde brug for. Der var egentlig ikke sket de store forandringer siden Vista, mest interessant var at Windows Mail og at startknappen var ændret en smule. Under kølerhjelmen var der kommet mere styr på bibliotekerne, billeder, dokumenter og håndteringen af disse. Plus at det hele bare gik det hurtigere.

En meget væsentlig ting var at man nu skulle godkende hvert eneste program, der installeret på ens maskine. Nu var det slut med at en hjemmeside kunne lægge noget i baggrunden uden brugeren opdagede det (men brugeren kunne jo fortsat lokkes til at godkende det). Selvom det virkede overdrevet og smålatterligt, så viste det sig hurtigt at være en meget effektiv måde at beskytte sig selv på. 

Win7 blev hurtigt den mest elskede version i familien og findes selv i dag på fleste maskiner (48% i 2018)

Windows 8/8.1 (2012)

Det er sjældent en version af Windows fra dag et har været hadet. Microsoft havde helt uforståeligt valgt at fjerne startknappen og afløst med en stor klodset menu, som ikke var til at finde rundt i. Allerede samme år var de nødt til at udgive version 8.1, der tilføjede knappen igen, men det kom aldrig til at fungere særlig godt. Systemkravene var de samme som til Windows 7, dog kræves der 2GB ram.

Når der er en medarbejder, der foreslår at fjerne den feature – start knappen – som gjorde firmaet til verdens største, så skal man “nok” overveje om det er en god ide.
Startknappen kom tilbage igen, men det ændrede ikke på at Windows 8 ikke var særlig godt.

Win8 kom til at blive mest kendt for at blive fravalgt som det første, når en ny computer blev købt, hvorefter man skiftede tilbage til Windows 7. Windows 8 var helt igennem en katastrofe. Win8 var designet til tabletmarkedet, hvor det blev fravalgt. Det var designet til trykfølsomme skærme, som kun de færreste havde og til den almindelig muse-bruger, som var utilfreds med tabletfølelsen. Det viste med al tydelighed at man ikke bare kan lave det samme produkt til så forskellige maskiner som telefoner, tablet og computere. Grundlæggende var det besværligt at finde det ønskede program og for tabletmarkedet var problemet at ikke alle programmer var tilpasset (fx Office) og dermed var uegnet til brug i praksis. 

Win8 fik flere analytikere til at forudse, at MS var i gang med at smide markedet. I særdeleshed på tablet og mobilmarkedet blev produktet fravalgt pga. Windows systemet. Microsoft erkendte at man havde fejlet med Windows8 og lovede som kompensation at den næste version ville være gratis. Det var et løfte som de holdt med lanceringen af Windows 10, der var gratis de første 10 måneder hvis man havde Windows XP/Vista/7/8.

Windows 10 (2015)

Ifølge flere medier er dette den sidste opdatering af Windows, fremadrettet vil Windows blive opdateret løbende uden man altså skifter system. Det må vi så se, hvor længe det holder. Det har både fordele og ulemper.

Fordelen er at selvom vi egentlig godt kan lide nye versioner, så hader de fleste egentlig forandringer. Bare tænk på hvor irriteret vi bliver, når supermarkedet flytter mælken, men ulempen ved at Windows nu bliver “Windows as a service” som MS beskriver det, er at MS laver ændringerne og hvis du har Windows 10, ja så må du acceptere dem. Du kan dermed ikke gøre det, som mange Windows XP/7 brugere har gjort, nemlig at holde fast i det gamle system, uanset nye opdateringer og set fra sikkerhedsmæssigt synspunkt er det nok glimrende.

Blandt de største nyheder er den nye startknap, den vil kræve lidt tilvænning for brugere, der har holdt sig til Win7 eller tidligere, men den fungere faktisk udmærket. Indtil videre er jeg ikke stødt på ret mange programmer, der ikke virker med Windows 10, men spil fra før Windows 7 kan godt give problemer, til gengæld virker det til at hvis programmet virkede på Windows 7, så virker det også på Windows 10. Det største problem er DRM spillene (dem, der kræver cd tjek), de virker ganske enkelt ikke, da Windows 10 ikke understøtter DRM længere. Det er en beslutning, der er truffet udfra et sikkerhedsmæssigt synspunkt. 

E’et på proceslinjen står ikke længere for Explorer, men derimod for Edge, som er den nye Browser fra Microsoft. Explorer er fortsat en del af systemet, men den er pakket langt væk, så medmindre du virkelig brænder for den browser, så opdager du den aldrig. Gudskelov, hvis du spørger mig. Umiddelbart virker Edge hverken værre eller bedre end de andre. Jeg holder mig nu til Chrome, men det er nu nok ligeså meget vanens magt. 

Windows Store er ment som “Apple Store” til Windows maskiner. Tidligere rummede den masse skrammel og enkelte få gode ting og derfor blev den da heller aldrig det helt store hit. Det skal der nu ændres på. Microsoft har lavet den helt store oprydning og givet udviklerne bedre muligheder. MS vil nemlig rigtig gerne at du begynder at hente apps gennem Windows Store. Hvis det bliver en succes, må det formodes at det kan begrænse virus på platformen, ligesom det måske kan føre til bedre programmer. Jeg ved så ikke, hvorfor man så gerne vil bruge ordet apps, hvad er der galt med ordet programmer? Her tre år efter Windows 10 kom frem, har jeg kun købt et program gennem butikken. Købet gav ingen problemer, selvom programmet var noget skrammel (Movie Maker 17).

Hvis du er en af dem, der stort set aldrig slukker din maskine, så skal du til at lære det, for der opdateres “konstant” og de fleste opdateringer aktiveres først ved genstart. I mit tilfælde betyder det at lyden snart sagt hver gang stopper med at virke indtil, der er genstartet efter en opdatering. Man kan dog godt sætte den til ikke at installere opdateringerne uden at spørge dig. 

Efter min mening er Windows 10 fremragende. Den har en markedsandel på ca. 26% her i 2018. 

Læs Windows gennem tiden del 1

Læs Windows gennem tiden del 2 

4.5/5 - (4 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.