Microsoft – succesfuldt plagiatfirma: DOS

Der er ingen tvivl om at Microsoft fik samlet computerplatformene og skabt et enormt markedet, som har givet os både bedre computere, bedre software og meget gratis software. Men historien viser også et selskab, der har været alt andet end innovativt og den manglende evne har kostet dem dyrt mere end en gang.

I 1981 købte Microsoft en version af QDOS, som blev omdøbt til PC-DOS, senere forbedret og kaldet MS-DOS. MS havde ikke penge til at købe DOS, så de måtte finde sig i at det blev solgt til andre også. Den mest interessante var DR-DOS. De to versioner var reelt identiske for brugeren, og problemerne opstod først, da MS begyndte at skrive deres egne programmer til at virke bedst på  deres egen version. 

MS fik overtalt IBM til at bruge deres styresystem på IBM’s computere og da de stod for 80-90% af salget af PC’erne var det en fantastisk handel. IBM lod Microsoft beholde alle rettigheder til MS-DOS, så de kom også på PC-klonerne. Tydeligvis havde IBM ikke gennemskuet potentialitet for produktet.

Microsoft begyndte at sælge MS-DOS til mange andre pc fabrikanter og i løbet af firserne voksede det sig til verdens største styresystem. Grunden skal sikkert findes i at Apple, Commodore, Amstrad og andre, alle udviklede deres eget styresystem og bevogtede det som en statshemmelighed. Skulle man lave noget til udstyr til Amiga, så krævede det en (forholdsvis dyr) licens, mens det ikke kostede noget, når man lavede det til PC’erne*. 

Til trods for at PC’en teknologisk var både Commodore 64 og Amiga klart underlegen på de fleste områder, så begyndte flere og flere at fremstille PC, alle udstyret med MS-DOS. De mange millioner pc’er betød flere og flere programmer. Den åbne standard betød at mange forskellige hardwarefabrikanter opstod og dermed faldt priserne også. Hvis man skulle producere fx et grafikkort til Amiga eller Apple, skulle man betale for en licens og en sum penge pr. produceret kort, det skulle man ikke på pc markedet. 

Den åbne standard gjorde i den sidste ende hardware både langt billigere og bedre end de fleste nogensinde havde turde håbe på.

FreeDOS er en ny og gratis version af DOS.

Men for at opsummere; Det var ikke Microsoft, der opfandt DOS. Det gjorde Seattle Computer Products, der derefter solgte en version til MS (og flere andre), der forbedrede den. MS-DOS var den mest succesrige. 

 

*Jeg ved godt PC egentlig bare betyder Personlig Computer, men det er i dag synonym for IBM, Dell og den slags maskiner og derfor er det brugt i den kontekst her. 
Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.