MS-DOS

En Personlig Computer (PC) betyder egentlig bare en computer en enkelt person kan betjene. En Commodore 64 var altså også en PC, men i daglig tale (i dag) er en PC en Windows maskine, men sådan var det ikke tilbage i 1980, hvor den første version af DOS kom. Der var en “IBM PC” bare en blandt mange. 

MS-DOS styrede ens computer gennem forskellige kommandoer. DOS var altså det sprog, man talte med computeren på. Først skulle man putte sin DOS diskette i drevet, så hentede man sit styresystem, for i modsætningen til en C64, der havde indbygget BASIC, så var en IBM PC helt blank. Hvilket havde den fordel at man konstant kunne forbedre systemet nemt og bekvemt, men det var noget rod for brugerne. Efter at loadet sin DOS, skulle man nemlig skifte diskette og putte sin program diskette. Så kunne man med kommandoer hente sit program. 

Starten
I 1979 havde Seattle Computer Products et møde med Digital Research om at udvikle en CP/M (Control Program for Microcomputers) version til deres nye 8086 kort, men da man kun havde to kort, der begge blev brugt i firmaet til udvikling. Derfor var der ikke noget fri til DR. Seattle Computers kom med deres første 8086 kort i november 79 med basic som det eneste software, der virkede med kortet. 

I april 80 erkendte Seattle Computers at en CP/M version til 8086 havde lange udsigter og besluttede sig til at udvikle deres egen version af dos. Den kom til at hedde QDOS 0.10. Det stod for Quick and Dirty Operating System fordi det blev banket sammen på under 2 måneder. QDOS virkede dog forbløffende godt.

86-DOS 0.3 kom i slutningen af 1980. Microsoft købte en version for at videreudvikle det og på nogenlunde samme tid kom Digital Research med deres CP/M-86, der senere blev til DR-DOS. 

I juli 1981 købte Microsoft alle rettigheder til DOS fra Seattle og kunne umiddelbart efter frigive MS-DOS 1.25, som blev standard på alle IBM maskiner. MS-DOS var grundlæggende den version man havde købt med en række forbedringer. I de kommende år kom DR DOS og MS DOS til at kæmpe om de samme kunder, der var ikke den store forskel på de forskellige versioner og kunne man arbejde i det ene, kunne man også arbejde i det andet uden vanskeligheder.

Tekstbehandling (her Word Perfect) så helt anderledes ud end i dag.

Det, der i den sidste ende gjorde at MS DOS blev mest udbredt handlede dels om særdeles ufine forretnings metoder og at MS-DOS blev bundlet med IBMs computere, der i en periode nærmest havde monopol på markedet. Den måske største genistreg IBM lavede var at forære over 5000 maskiner til universiteter overalt i USA og Europa, fremtidens generation lærte dermed at en computer var en IBM kompatible PC, ikke en Apple eller en Commodore eller noget helt tredje. Også i den danske folkeskole brugte man PC til undervisning i EDB.

MS-DOS er i dag blevet frigivet som gratis og som open source (ekstern side):

https://github.com/Microsoft/MS-DOS

Dos kan også bruges findes som emulator, så kan du bruge de gamle programmer på din moderne PC (ekstern side): 

https://sourceforge.net/projects/dosbox/

 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.