Alien Breed 3D – Amiga

Da Alien Breed 3D kom frem var det vist det første rigtige 3D spil til Amiga, i hvert fald det første af en vis kvalitet. I sidste uge kiggede vi på Quake 2, der absolut holdt også den dag i dag. Derfor var det med stor spænding at jeg tog fat i AB2, som jeg huskede som et rigtig godt spil.

Hjertet i midten skulle nok have slået hurtigere og hurtigere jo dårligere man havde det, men det har ingen funktion. Det ligner en ide, der ikke blev til noget.

Som ved de fleste andre 3D skydespil var historien, den at man var i krig med nogle aliens og man så flyttede kampen over på deres banehalvdelen ved at infiltrere deres base. Det var jo en mægtig fin historie, så den har man også valgt her. Der er forskellige våben, powerups og der er hele 16 levels af meget forskellig længde og det er her den første kritik kommer.

Banedesignet er kæmpestort, men det er uden kortfunktion og det er ikke særlig hverken sjovt eller smart, når man laver levels der rummer labyrinter, flere etager og er designet til at tage over 15 minutter (når man ved hvad man laver). Team 17 mente det var urealistisk med et kort, fordi det ville man jo ikke lave, mens man løb rundt. Næh, der ville jeg nok have et, der blev lavet automatisk.

Dør man, så starter forfra på den level. Heldigvis kan man godt gemme på emulator. AB3D kører med at man får en kode for hver level og af en eller anden grund skal den kode være på 20 bogstaver.

Det ser da ret nydeligt ud i betragtningen af det er fra 1994…
Men det er det ikke, når der kommer bevægelse med i regnestykket.

 

Så er det ellers bare om at komme igang. Og det er virkelig en mærkelig oplevelse. Det hele fylder fuldstændig sammen, det er svært at skelne vægge, døre, gulve, ja alt fra hinanden. Det er simpelthen så pixeleret at det er tæt på at være uspilleligt. Et af problemerne er at vores skærme i dag ikke er 14-17″ men derimod 28-32 eller endnu større  samt at fladskærmene er bedre at fremvise farver, hvilket ikke altid er godt på retro spil. Det hjælper da også noget at spille det på en rigtig Amiga og på en CRT skærm, men det er altså voldsomt pixeleret. Der er ingen mulighed for at vælge bedre opløsning. Der er den, der er. Det er et tåbeligt valg – også dengang, for det betyder at man lavede spillet sådan at det også skulle kunne køre på en A1200 på 14Mzh og disketter. Hvilket det i øvrigt ikke rigtig kan uden at hakke voldsomt.

 

Alien Breed 3D – i 2018?

AB3D er bestemt ikke Doom, der er færre våben, der er ingen kort, lyden er nogenlunde uden at være banebrydende. AB3D har tilgengæld vand og vand, der bevæger sig, der er flere etager og monstrene kan flyve og den slags, hvilket er fint. Det værste er dog 2×1 pixel opløsning, så gør at det er svært at se, hvad der egentlig sker. Og det er lidt en skam, for arcade gameplay med masser af ammo, masser af fjender med udmærket AI, og hurtige skud er ellers et sjovt koncept.

Jeg tror en af grundene til at vi dengang holdt af spillet, var at der ikke var andet. I dag får 99,9% vil spille det på en PC med emulator, der falder fuldstændig igennem. Der er ingen grund til at spille det. Tidens tand har ramt AB3D hårdt.

 

Remove the row

Column: 1

Alien Breed 3D
AGA Amiga, WinUAE, FS-UAE
Gratis

Fordele og ulemper: 

+ Gode minder
+ Lyden er fin
+ Monstrene er småseje

– Alt alt alt for lav opløsning
– Manglende save funktion
– Ingen kortfunktion

Column: 2

Tidens tand har været nådeløs ved Alien Breed 3D. Dengang var det er superspil, men i dag holder det slet ikke.

Hent spillet enten i vores download sektion eller hent det hos Game Nostalgia, hvor spillet er pakket med emulator og det hele.

 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.