Få en Amiga på en PC – 1. del

Det kan være både nemt og svært at få en Amiga på en PC. 

Hvis du køber Amiga Forever, så er det hele sat op og så virker det jo for så vidt okay. Når du henter et spil ned fra nettet, så dobbeltklikker du bare på det, vælger AF som standardprogram og så kører det. Problemet er, at for det første arbejder AF med realtime loadingtid og selvom det ikke er voldsom lang tid, så er det da fjollet i de fleste tilfælde. For det andet, så fungerer AF oftest ikke, når der er mere end een diskette. Det er altså temmelig mange spil og hvis spillet skal på harddisk, så kan du glemme alt om det.

Medmindre du altså begynder at rode under kølerhjelmen.

Når du skal det, så er spørgsmålet, hvorfor du egentlig skal lægge penge på bordet for AF i stedet for at bruge en emulator som WinUAE eller FS-UAE og så lægge de 10-12 timers arbejde i det som er nødvendig?

Amiga Forever virker fint nok, hvis man er tilfreds med at spille de medfølgende spil eller spil, der kun fylder en enkelt diskette.

Idioter
Grundlæggende set har Amiga været i hænderne på inkompetente idioter hele sin eksistens. De eneste, der fattede, hvad Amiga egentlig var (udover brugerne), var Commodore UK, som ikke fik mulighed for at overtage efter Commodores konkurs. Amiga har siden da været en joke, rent forretningsmæssigt. Utallige overtagelser og fallitter har præget de sidste 25 år.

Det eneste firma, der tager Amiga alvorligt p.t. er Hyperion, der har udviklet AmigaOS 4 og AmigaONE modellerne. Deres salg har formentlig ikke været voldsomt, men de sørger for at Amiga eksisterer. Nu er de blevet sagsøgt af Cloanto, der laver PC programmet Amiga Forever. Øjensynligt har de endda lavet en pakke med AmigaOS4.1 og Amiga Forever 2017 – uden at betale for det.

AmigaOne X1000, en modellerne, der er lavet i samarbejdet med Hyperion.

Ironisk nok mener de at Hyperion stjæler deres salg. Men hør nu her Cloanto. Grunden til ingen gider købe AF er ikke, fordi Hyperion sælger 5-10.000 AmigaONE modeller til 15.000 kroner stykket. Det er fordi AF blev udviklet på en eftermiddag i 1997 og siden da har I ikke gidet opdatere lortet, der allerede dengang var lort. Nu er det bare lort med lort på til en komplet vanvittig pris – til gengæld får vi videoklips med, hvis vi nu ikke kender til YouTube, hvor de samme klip ligger.

De eneste opdateringer, der reelt er sket med AF, er at man har sikret at det virker på den nyeste Windows/Mac platform. Ellers er designet præcis ligesom i 1997, hvor de fleste anmeldere dengang med rette kaldte det “forældet”. Der er en grund til C64 Forever ikke blev en succes. Jeres design er ringe.

 

Amiga.com ser sådan ud i dag. Det er godt nok trist at se. Jeg skrev til adressen og spurgte om en pris. Personen, der svarede (uden at underskrive sig) havde forestillet sig en pris på $150.000.

Hvorfor?
Hyperion indgik i tidernes morgen en aftale med Amiga Inc. om at lave AmigaOS 4 og versioner fremadrettet. Hyperion indskrev i aftalen at hvis Amiga Inc. gik konkurs eller blev overtaget af et andet firma, så overtog de rettighederne til AmigaOS. Den sag blev lukket i 2009 efter fire års tovtrækkeri. Siden da har Hyperion og Cloanto levet side om side. AmigaONE henvender sig til Amigabrugere, mens Amiga med Cloanto henvender sig til PC/MAC brugere, der vil hygge med deres minder.

Og sådan ser AmigaOne.com ud.

Pludselig oplever Hyperion altså at de rent faktisk tjener penge og så kommer Cloanto løbende og kræver alle rettigheder. De kan da umuligt selv tro på de får medhold?

hvordan kan det være at Amiga konsekvent har tiltrukket den ene inkompetente tosse efter den anden? 

Hvis du vil ha’ en Amiga, så må du reelt set selv i arbejdstøjet.

Forresten, hvordan gik det egentlig Commodore 64?
Jo, mærket C64 blev i 1999 overdraget af Gateway2000 til en frivillig forening www.c64.com. De har siden lavet joysticks, lavet en C64 Mini, der i hvert fald solgte så godt at de ikke kunne følge med på efterspørgslen i starten samt lavet en hjemmeside, der har samlet adskille tusinde spil og programmer.

 

I del 2 vil jeg forsøge at opsætte en Amiga, den del kommer på et tidspunkt – og når jeg har skrevet den, så vil denne tekst blive erstattet af et link. 

5/5 - (1 vote)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.