Sega Master System II

I 1986 (USA) kom Sega med en 8 bit konsol, du husker den måske pga dens seje ”futuristiske” udsende. Den kom til Europa i 1987. En computer brugte diskette eller bånd, mens Sega brugte Cartrdige og ”kreditkort”. Den sidste slags medie blev dog aldrig særlig udbredt, men det gjorde at man kunne bruge 3D briller og det kunne man ikke med dens efterfølger Sega Master System II. Sega havde også en “laserpistol” (lightgun), som gjorde man kunne skyde direkte på skærmen. Du skal iøvrigt være opmærksom på at de ikke virker på et moderne tv. 

Sega Master System. Den er efterhånden ved at være smådyr, men der er adskillige millioner kopier derude, så det er muligt at finde den uden at skulle tage et lån i banken. 

Der er, udover den manglede ”kreditkort” port ingen forskel på de to enheder. Den sidstnævnte var bare billigere at producere og blev derfor også solgt billigere. Udover det havde den et indbygget spil (Alex Kidd). 

Sega opnåede aldrig en større succes på det amerikanske eller japanske marked med Sega Master System, men i Europa fik man stor succes og der var en reel krig mellem Sega og Nintendo på vores kontinent. Sega systemet solgte ca. 23 millioner (Nintendo Entertaiment System solgte ca. 60 mio). Et spil kostede ca. $50, i Danmark var det omkring 500 kroner, et spil til Amstrad/C64 kostede helt ned til 40 kroner, hvilket primært skyldtes brugen forskellige medier. 

Sega Master System II er det samme som Sega Master System. Designet er bare anderledes, det er langt den mest udbredte og derfor er det ret nemt at finde en brugt til små penge.

Teknisk var Sega datidens 8-bit maskiner overlegne på mange områder og i øvrigt også dens direkte konkurrent NES. Det var selvfølgelig ikke så overraskende da NES og Commodore 64 blev udgivet i 1983. De tre år betød dog også at konkurrenten havde et tilsvarende forspring. Programmørne var derfor bedre til at udnytte de gamle systemer end det nye system. Joypaden er heller ikke helt så god som den fra Nintendo, og det handler ikke kun om smag. Man kan bruge joysticks der passer til Amiga/C64 (og lign) men de fleste er kun 1 knaps og dette system er 2-knap, så det var ikke altid hensigtsmæssigt. 

Der skulle en del til at få en bruger af et andet system til at droppe det og starte helt forfra, for de var absolut ikke kompatible. Hvis man allerede havde et andet system, så var Sega Master System II ikke noget der for alvor trak. De fleste ville nok være enige om den var fin, men ikke god nok til at man kunne kalde det en opgradering at købe den. Alt i alt endte det dog med at systemet solgte omkring 23 mio.

Idag?
Deres holdbarhed er imponerende og langt de fleste virker idag. Du skal dog være opmærksom på at man skal have et antennestik i fjernsynet samt at man skal søge en efter kanalen, måske spørge sin far hvordan man gør det. Han bliver så glad for den slags spørgsmål. Hvis du er heldig, har han også et gammelt tv stående. Der er ingen tvivl om at et gammelt tykt CRT er at fortrække sammen med de gamle konsoller. Du kan finde en konsol til 500-1000 kroner afhængig af medfølgende spil. Et spil koster typisk fra 30-100 kroner, så det er forholdsvis billigt.  

Tekniske specifikationer

CPU: 8-bit Zilog Z80 på 3.5 MHz

Grafik: 32 farver på samme tid. 16 farver pr. sprite og 16 farver til baggrunden samt en ekstra 16 farver kun til baggrunden.

Opløsning: 256×192, 256×224 eller 256×240

Lyd: 4 kanal mono lyd

Boot ROM: 64 kbit (8 KB) til 2048 kbit (256 KB), afhængigt af indbygget spil

Main RAM: 64 kbit (8 KB), kan supplementeres af spil-kassetten

Video RAM: 128 kbit (16 KB)

Cartridge: Der var forskel på antal pins og udformning af cartrigde og det blev brugt som en slags regionskode.

NES spil kom som regel i en papkasse, mens Sega kom med en flot kassette. Det har gjort at de fleste Sega covers i dag har overlevet.
5/5 - (1 vote)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.