1991: Commodore 65 er i støbeskeen

Lad mig bare sig det som det er, hvis Commodore 65 var kommet, havde det været den mest fantastiske 8-bit maskine på markedet. Og den havde været 100% forældet fra dag 1, men hold da op, hvor havde den været fed alligevel. Imidlertid ville pressen og vel 95% af os andre have både undret os og sikkert også slagtet den. 

For på det tidspunkt var C64 ikke retro. Den var gammelt og tiden var løbet fra 8-bit. Så den var næppe blevet modtaget med samme begejstring som mange af os udviser i dag.

Den kørte med en 3,5 Mhz CSG4510-R3 CPU, 2 SID chips med stereo, have 880kb diskettedrev, tekstmode med 80 tegn, 128KB ram med mulighed for 1MB, BAISC 10,0 samt 256 farver ud af en pallette på 4096. Der er ingen tvivl om det havde været den bedste C64 model. 

Indmaden af C65 ser bekendt ud, men alligevel ikke.
Indmaden af C65 ser bekendt ud, men alligevel ikke.

Men når det er sagt:
Når man tænker på at det Commodore fra 1990-92 udgav var rædsler som A500+, CDTV og A600, der alle gav dundrende underskud, så havde C65 trods alt nok været en god forretning og et mere ærligt produkt. Selvom den ganske rigtigt været forældet. Der var mange, der var særdeles glade for deres Commodore 64, men savnede noget nyt og det nye var ikke nødvendigvis Amiga. Der havde nok været et marked for Commodore 65, men det fandt vi aldrig ud af. 

Fra 1990-1992 blev der solgt mere end 2 millioner Commodore 64 maskiner og der er ingen grund til at tro at Commodore 65 ikke kunne have overtaget det marked fra Commodore 64 og måske endda have forlænget dens levetid med et år eller to. Og mon ikke temmelig mange softwarefirmaer ville have genudgivet deres spil på 880Kb disketter i form af opsamlinger? De fleste PC’ere var jo faktisk i 1990 så dårlige at Commodore 65 godt kunne have hamlet op med dem.

Efter Commodores fallit blev prototyperne solgt på auktion.

Maskinen er i dag blevet genoplivet og hedder Mega65. Den skulle efter sigende komme i 2020 og vil formentlig være forholdsvis dyr (1500-2000 kroner). Nærmest uanset prisen skal de første 10.000 nu nok bliver solgt. 

Mega65 er et lovende projekt, der er udført at entusiaster og har været længe undervejs. 2020 skulle været året, hvor den kommer.

Ekstern side: 
https://mega65.org/

Video af den rigtige Commodore 65:

 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.