Star Wars: Rise Of Skywalker – hvad gik det ud på?

Det har vi set før… For åbenbart er der kun en historie i SW universet. Destroyeren, der falder ned over Endor. Tykke, der bliver skudt bagfra under det sidste store slag i rummet, som Luk.., undskyld Rey, står og ser på, mens hun skal beherske sig for ikke at slå Palpatine ihjel. Noget med at man ikke må slå ham ihjel, hvorefter hun lægger sværdet væk og ikke vil. Så bliver han sur og så må man gerne slå ham ihjel. Ja, du har set det før.

Det er bare et af problemerne i Rise Of Skywalker. Alting er simpelthen for konstrueret, dovent og nemt. 

Hvor er det dog dumt
Hvad er det med de døde i Star Wars? Hvor lang tid bliver de egentlig hængende efter de er døde? I hvert fald længe nok til både at kunne gribe ting, der er af betydning for historien og guide vores helt i den rigtige retning og for øvrigt løfte en X-wing fighter op fra en fjord, hvor den har ligget i 30 år. Derefter flyver hun så i den. Holdbart materiale må man sige. Hvad med ikke at slå heltene ihjel, hvis de skal bruges senere?

Rey kan skyde laserstråler, det kan kun Sith. Dermed kommer den store overraskelse, at hun er Sith måske ikke rigtig til sin ret, men det med at hun er barnebarn af Palpatine havde jeg ikke lige set komme. Ikke at det egentlig har nogen større betydning for plottet, for der er ingen kærlighed til Rey (fra Palpatine) på den konto. Og Kylo Ren fortæller det bare, og nå og hvad så?

Dræb mig og indtag din plads på tronen og hersk over Sith. Well, hvad med bare at slå dig ihjel? Hvad med at bruge magten til at stoppe krigen? Nej, det er nok for nemt.

Ja selvfølgelig
At Kylo Ren finder den gode side igen, ja det havde vi altså gætte for 7 timer siden. Og nåja, så kom Han Solo i øvrigt også tilbage fra de døde, godt nok kun som et minde, men alligevel. Så fik vi da lige luftet den gamle garde, for der er ingen tillid til at den nye kan bære historien.

Lando, nåja han er også med og han skal selvfølgelig lige lægge an på en kvinde, eller måske nærmerere en pige, for han går efter en 20-årig og det er hun da vist helt med på, jaja, han er jo også kun de der 80. Vi skal jo lige fortælle at han er en skørtejæger. Hvad var der galt med hende på 50, der stod ved siden af ham? Lando fik dog dermed også en plads i det samlede værk. 

Det er helt forudsigeligt at da Poe siger ”undskyld, jeg troede vi kunne klare det”, at så dukker den samlede flåde af små rumskibe op, hvorefter de vinder slaget. Hvem er de mange skibe? Aner det ikke, det er ”galaksen” og det er altså svært at føle det store dem. Udover en cameo af en eller anden fra de gamle film, så aner jeg ikke hvem de er.

Hvem er de?
Kylo Ren bliver omringet af sin personlige garde og må slå dem ihjel. Det kunne være have været et stort øjeblik. Hvis du rent faktisk var opmærksom i de 5 sekunder, den blev præsenteret 20 minutter tidligere. Det skete ved at stormtropper nummer 23432 sagde ”der er Kyle Ren med hans personlige garde”. Fino. Tænk hvis den garde havde været der i første 2½ film og vi kendte til dem. Nu er der bare en flok, der skal nedslagtes. Det gør han uden problemer og – ja, hvad så? 

Lad os ikke lade seeren vente
Da Rey slår Palpatine ihjel og selv dør i processen, der får hun lov til at være død i 30 sekunder, hvorefter Kylo Ren, nu Ben, kommer løbende og overfører sin livskraft til hende. Han når dog at holde sig i live længe nok til et meget akavet og mærkværdigt kys. Hvor kom det fra? Er jeg den eneste, der absolut ikke har set nogen kemi imellem dem.  

Da Rey ved et uheld kommer til at springe et transportskib i luften, hvor hun tror Chewi er ombord, tror hun, han er død. Det tror vi andre også et par minutter, for heldigvis fortæller filmen os 2 minutter senere ud af det blå, at det er han ikke. Man bruger på ingen måde dette ”dødsfald” i historien, eller jo, da de skal befri ham. Kunne de ikke have opdaget at han var i live på en anden måde? 

Følg nu med for pokker da
Og Palpatine, nåja, han er levende. Han blev smidt ned i en skakt for 2 film og 37 år siden, følg nu lige med ikk’ og bliv chokeret og følelsesmæssigt påvirket af denne skurk. Det var ham hele tiden. Jeps. Er du påvirket nu?

Tilslut er der oprør overalt i galaksen og selv Ewokerne skal vi da lige have med, da en destroyer falder ned på deres planet igen. Overalt er der fest og ja det kunne lige så godt være taget fra 1983-filmen.

Så altså: 
Så skal vi opsummere historie i den tredje trilogi, så er det altså at Rey bliver gemt på en planet for at skjule hende for sine forældre. Derefter bliver hun tilfældigt opdaget og indblandet i et oprør på rebellernes side. Hun modtager træning og er et naturtalent, der aldrig færdiggør træningen, før hun redder galaksen ved at stå sammen med sine venner, for har man bare venskab, så kan man klare den onde verden. The End.

Hvorfor???
Og ligesom Rise of Skywalker, så tror jeg lige, at jeg tager en slutning mere. For er der ikke noget godt ved filmen? Musikken er selvfølgelig forrygende, men der er ikke meget nyt i den. De første 50 minutter virker meget lovende og spændende, men det med Palpatine virker simpelthen ikke.

Først og fremmest så slutter The Last Jedi med at Den Første Orden har fuldstændig styr på tingene. Rebellerne er på flugt og er egentlig slået. Der er ingen, der tør gøre oprør udover vores lille gruppe af helte. Filmen starter med at Kylo Ren opsøger Palpatine for at slå ham ihjel. Hvorfor? Tjah, altså, hvorfor ikke? Filmen skal jo starte på en eller anden måde, og han finder ham. Palpatine tilbyder ham en stor flåde, men …. hvordan i alverden virker det lokkende på Kylo Ren at få en ny stor flåde, der kan give ham “ubegrænset magt”? Den Første Orden har allerede magten. Han er chefen. Nak dog Palpatine og kom videre med dit liv. Du har vundet. 

Denne store flåde, ja den har Palpatine altså lige bygget på i al ubemærkethed i 30 år. Planeten ligger nemlig i ”den ufremkommelige zone”. Jeps. Det hedder den. Den er faktisk umulig at komme hen til, lyder det fra Finn. Men vi ser det ikke. Det er heller ikke sværere at komme til denne zone end at samtlige rumskibe fra Galaksen pludselig kan komme dertil uden problemer. Ja, tænk hvis denne mystiske leder havde været opbygget denne de sidste 2 film og ikke i de film der ligger fra 37-20 år tilbage i tiden. Vi ser heller ikke Palpatine komme tilbage. Det får vi bare at vide i introteksten. Alle der startede Star Wars sammen med The Force Awakens, altså 3. del af sagaen, aner ikke hvem denne Palpatine er. Og uden dette kendskab er skurken bare en eller anden, der sidder i en stol.

Forstil jer at Avengers Endgame var startet med en tekst, der beskrev at Thanous havde udryddet halvdelen af universet og nu skal vores helte forsøge at redde det. Filmen havde været noget mærkeligt noget, hvor man ikke havde nogle følelser i klemme. Det er på ingen måde hentydet eller vist at Palpatine stod bag Stoke eller noget af det, der er sket i de sidste to film. Det virker klisteret på, fordi mente man på en eller anden måde skulle binde de 9 film sammen. Det havde man allerede gjort med Skywalker.

C-3PO
Nå, men af positive ting er først og fremmest C-3PO der spiller en stor rolle, BB 8 er som altid et sjovt bekendtskab. Finn og Poe fungerer også fint, men er i høj grad reduceret til statister og det er lidt en skam. Til gengæld virker Rey overtændt og hendes valg er konstant et problem. Fx er de nødt til at befrie Chewi, udelukkende fordi hun midt i det hele, synes hun skulle have en ”snak” med Kylo Ren midt i en ørken, hvor Chewi så skulle ud og lede efter hende. Hele tre gange kommer hendes dumhed til at afsløre deres lokalitet og det er altså for dovent af manuskriptforfatterne. Og milevidt fra den person man havde opbygget i de første to film. Dumt. Lad det være de sidste ord.

The End end 
Men, måske skal vi alligevel lige nævne at det tekniske selvfølgelig er i orden, flotte CGI kampe, man kan ikke se at Leia rent faktisk er CGI (hun var gået bort mens de indspillede den forrige film) og afslutningen med Rey og BB 8, der kigger mod solnedgangen er flot. For når man nu laver tre afslutninger, så kan man jo lige så godt vise alle tre. 

Nu har SW selvfølgelig sin egne standarder og i den kategori falder Rise Of Skywalker igennem. Mens jeg har set de nogle af de andre film både 5 og 6 gange, så har jeg ikke set de nye mere end 1 gang. Det er et dårligt tegn.
Kan du lide artiklen?

1 tanke om “Star Wars: Rise Of Skywalker – hvad gik det ud på?”

  1. 100% enig den er så sjusket lavet at det er tåkrummende. En detalje er at den X-Wing som Luke hæver fra fjorden mangler faktisk en vinge! Den er brugt som dør i hans hytte i ‘the last jedi’.. en mikro detalje men det går så mange gange igen i filmen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.