ComputerBladet 2001 – gratis dansk blad

Velkommen til ComputerBladet 2001, som alt for længe har ligget i en næsten færdig version.

ComputerBladet er et enmandsprojekt og derfor kan den slags ske. Men nu skulle det være færdigt, selv hvis jeg arbejdede et år mere på nummeret, så ville det fortsat ikke blive hverken halvt eller helt fyldestgørende. CB2001 er et nedslag i året 2001, hverken mere eller mindre. Det skal jeg nogle gange minde mig selv om, for pludselig er der gået 5 måneder ekstra og de 32 sider er blevet til 64 og er på vej til at blive et evighedsprojekt, for hvad med den titel og den titel og …

Regionskoder
I dette nummer kan bl.a. læse om da dvd’en begyndte sit indtog i Danmark, dermed fulgte også regionskoderne. Det er nok langt fra alle, der ved hvad regionskoder er, men kort fortalt er det noget, der gør at fx amerikanske film ikke virker i Europa og omvendt. Ideen er at producenterne så kan styre lanceringen af deres fim.

I takt med nettets udbredelse steg kendskabet til de udenlandske film som normalt første ramte det danske marked mange måneder senere. Dermed steg interessen naturligt nok for at få fat i dem. Handlen steg også i takt med handel på nettet blev mere og mere almindeligt. Det fik ikke regionskoder til at forsvinde, til gengæld kom der toldmure og endda et direkte forbud mod at sælge kodefri maskiner, ligesom det blev ulovligt at gøre sin egen indkøbte dvd-maskine regionsfri.

Da streaming kom til, blev det underordnet om filmen var fra EU eller USA, men det gjorde kun koderne endnu mere skøre, uden man dog af den grund afskaffede dem, men i dag er der programmer, der kan ”bosætte” dig i den region, du har lyst til og dermed købe/leje den film, du vil se.

I dag virker regionskoderne mest af alt som et levn fra gammel tid, som forstyrrer lovlydige i at være netop det, lovlydige.

Er alle vhs film på dvd?

Overhovedet ikke. Heldigvis har bl.a. Amazon givet plads til at mange af de gamle film kan købes gennem deres streaming,  men mange af disse titler er gemt bag en regionsmur, som godt nok forstyrrer, men reelt set er nem at omgås. Hvilket ironisk nok ikke er ulovligt.

Der er dog fortsat rigtig mange titler, og det antal tælles i titusinder, der kun eksisterer på slidte vhs bånd. Mange af disse fortabte bånd er heldigvis blevet uploadet på YouTube, hvor de på trods for åbenlys brud på copyright ligger fordi ingen aner, hvem der ejer dem, kun at det sikkert ikke er uploaderen.

God læselyst

 

 

Vil du læse de andre numre så ligger de her: https://www.computerbladet.dk/udgivelser/

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.