2001: Sega trækker sig fra konsolmarkedet

Alene i år 2000 tabte Sega 4 mia. danske kroner og firmaet har givet underskud de sidste fire år, uanset hvad man mener om Sega Dreamcast og dens høje kvalitet af spilbibliotek, så er faktum at forbrugerne har fravalgt den. De har valgt Playstation 2 og med en ny Nintendo Gamecube på vej samt Xbox kunne Sega se skriften på væggen. Løbet er kørt. Sega trækker sig ud af  hardware konsolmarkedet og koncentrerer sig i stedet om at lave spil til Dreamcast, PlayStation 2 og Game Boy Advance.

Yderligere vil de lave spil til både Nintendo og Xbox, når den udkommer. Sega oplyser at der er 100 spil undervejs til Dreamcast, som vil blive gjort færdige og udgivet i løbet af 2001. Restlageret af Dreamcast sælges for så lidt som $99.

Microsoft købte teknologien og mange af deres ingeniør blev hyret  på Xbox og når man sammenligner de to konsoller er man heller ikke i tvivl om det,. Man kan bl.a. se på hvordan knapperne er placeret på controlleren, men også at de to operativsystemer er tæt forbundet. Dreamcast var kompatibelt med Windows CE, hvilket ironisk nok er de spil, der i dag ikke kan emuleres særlig godt. Heldigvis for os emulations nørder så var WindowsCE ikke det fortrukne system udviklerne brugte. De fleste brugte Segas operativsystem, som i dag virker fint i fx emulatoren RDream.

En del Dreamcast spil er i dag freeware, men langt fra alle. Ledetråden til om det sandsynligvis er freeware kan være om spillet efterfølgende er udkommet til en platform, der er tilgængelig i dag. Hvilket generelt er en god ledetråd i abandonware eller ej. 

 

Microsoft og Segas samarbejde gav dog den fordel at mange spil, der var til Dreamcast og på vej fra Dreamcast relativt uproblematisk blev konverteret til Xbox. Det gjorde at nogle gamere kaldte Xbox for Dreamcast 1.5.

Specielt set i bakspejlet hvor emulatorerne er kommet frem har mange opdaget hvor gode Dreamcast spillene egentlig var, det har måske givet en lille oprejsning til Sega teamet, der helt sikkert har været dybt frustreret over den manglende opbakning. I dag ved vi dog at Sega var så langt ude at kun fordi bestyrelsesformand Isao Okawa havde lånt Sega over $690 millioner overlevede firmaet. Ved hans pludselige død i 1999 eftergav han hele gælden i testamentet, hvilket gjorde at Sega ikke havde en møllesten om halsen. 

 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.