Det blev 2021 – og sikke et år

2020 har stået i Covid19’s tegn, som har været træls, kostet arbejdspladser, adskilt familier, gjort skolegang irriterende og i perioder gjort mange ensomme. Men i forhold til hvad vi mennesker ellers har udholdt, så er covid19 ikke særlig alvorlig. Selvfølgelig fordi vi har moderne lægevidenskab, moderne hospitalsvæsen og ikke mindst kommunikationsmidler til at fortælle os, hvad vi kæmper imod. Var covid19 kommet for 200 år siden, havde det sikkert set helt anderledes ud. De fleste af os ville nok ikke have forstået, hvad der ramte os. 

Hvis du har følt dig bange for covid19, så må denne frygt formentlig alligevel have været langt mindre end i 1346-53. Der døde op mod halvdelen af Europa af pest. De anede ikke, hvad der slog dem ihjel. Vi har trods alt hele tiden vist nogenlunde hvordan vi kunne begrænse risikoen, fx ved at spritte af og holde afstand. I Middelalderen har man ikke haft andet end gætværk for hånden. Det må have ført til en frygtelig angst. Mange søgte mod kirken for trøst og opdagede at forsamlinger gav endnu flere syge og gejstlige døde i hobetal.

I 1918 (opstod ca. 1917/18 og varede til 1920) ramte Den Spanske Syge, 50 millioner døde af en sygdom, der startede som en let hosten og nogle gange bare forblev det, mens man smittede løs. For andre kollapsede lungerne og man blev kvalt. I Danmark døde 15-18.000 af den og det var bemærkelsesværdigt billigt sluppet. Sygdommen opstod formentlig i Midtvesten i 1917 og kom til Europa med amerikanske soldater. 

Menneskeskabt overdødelighed er også sket med jævne mellemrum enten i krig eller pga inkompetence. Helt galt gik det i Kina 1958-61, hvor Mao erklærede at landet skulle industrialiseres og gennem uduelighed, manglende realitetssans og grådighed lykkedes det på tre år at skabe så dårlige forhold at mindst 43-70 millioner døde af sult. Officielt bestemte Det Kommunistiske Parti at der døde 14 millioner pga. en uheldig høst (basta).

Men skal vi holde os til Danmark, så var 1783 formentlig det værste år nogensinde i vores historie. Der sprang den islandsk vulkan Laki i luften og skabte et 27 km stort krater og endnu værre, så blev vinteren lang og der kom ikke rigtig nogen sommer på den nordlige halvkugle. Mindst 20% af Islands befolkning (der jo altså var en del af Danmark på det tidspunkt) døde, Op mod 80% af dyr og afgrøder blev ødelagt af syreregn og i Danmark overvejede man at evakuere hele befolkningen. Planen blev opgivet og i stedet sendte man skibe afsted med forsyninger. 

Det må have været dybt skræmmende for den almindelig borger udenfor Island, hvis man ikke anede, at der var en naturlig begrundelse til at solen ”forsvandt” i et par år. Mange dyr døde og høsten blev elendig i mange lande. Alene i Indien døde 11 millioner af sult. 

Tilbage til 2020. Ja, det var træls, vi ikke kunne gå i biografen, komme til festivaler, at undervisningen skete på en computer fremfor på skolen osv. Der er mange selstændige erhvervsdrivende som har mistet deres forretning, virksomhed eller har måtte leve under fattigdomsgrænsen i 2020.

Men heldigvis er vi slet ikke ovre i de ting, som vores forfædre måtte stå igennem. Heldigvis.

Men lad os alligevel håbe at hverdagen vender tilbage i løbet af 2021.  

Hverdagen er i hvert fald tilbage på ComputerBladet, hvor du hver mandag vil kunne finde en ny artikel i år. ComputerBladet.dk havde 13.056 views fordelt på 2807 brugere. Tak for det. Jeg vil bestræbe mig på også fremover at bringe artikler, anmeldelser m.m. som I forhåbentlig kan lide. 

Top 10 i 2020 så sådan ud:

  1. Og så blev det jul i Azeroth – en personlig oplevelse, 320
  2. Download – Commodore 64, 250
  3. DX-Ball 2 (1999) – PC, 216
  4. Download, 222
  5. C64 mini anmeldelse, 191
  6. Sensible World of Soccer, 161
  7. Great Giana sisters, 87
  8. Super Oswald, 61
  9. Amiga, der forsvandt del 2:2, 44
  10. The Rain – spoilers, 41

I 2021 vil der i hvert fald hver mandag komme indhold på siden.

Derudover vil selve bladet ComputerBladet udkomme med i hvert fald 1998 udgaven og sikkert 1-2 numre mere. 

 

Kan du lide artiklen?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.